Vodosprema u Rešetarima kreće s probnim radom

2235 0

Značaj vodospreme u Rešetarima je jako velik jer će osigurati dovod vode za viša područja u općini Rešetari i istočnom dijela grada Nova Gradiška, te Banićevac, Baćindol i Šumetlicu

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI, 18. lipnja 2018. – Radovi na izgradnji vodospreme u Rešetarima zajedno s prometnicom privedeni su kraju pa je obilježavanje Dana općine i 25. obljetnice osnutka Općine Rešetari bila prigoda da se neslužbeno najavi i završetak ukupnih radova na aglomeraciji koja obuhvaća grad Novu Gradišku i općine Cernik i Rešetari. Radi se o jednoj od najvećih investicija kojom će se stanovništvu osigurati pitka voda.

Vodosprema u Rešetarima veoma je značajna jer će osigurati pitku vodu i posebno obradovati stanovništvo koje živi u višim dijelovima općine Rešetari i istočnom dijelu Nove Gradiške jer više neće morati strahovati da će im slavine presušiti.

-Vodospremi u Rešetarima je na nadmorskoj visini od 180 metara. Ona je preduvjet za stabilizaciju tlakova na višim područjima. Između ostalog, to je projekt koji će osigurati vodu od Rešetara prema Cerniku za naselja Banićevac, Baćindol i Šumetlicu. Vodosprema je sigurnost koja će građane na navedenom području osigurati dovoljne količine vode. Trenutno će se puniti iz crpilišta Davor.

Potrebno je još osigurati odvodne kanale za oborinske vode, izgraditi zaštitnu ogradu oko vodospreme i urediti okoliš.

U vodospremu je uloženo oko 5 milijuna kuna. Trenutno je spojena sa svim cjevovodima na infrastrukturu i može započeti sa probnim radom već slijedećeg tjedna. Ostao je ispiranje unutrašnjosti vodospreme, punjenje i puštanje u pogon – kazao je Matej Severović, jedan od direktora Vodovoda zapadna Slavonija.

-Vidimo da su radovi na vodospremi završeni, kao i pristupna cesta. Investicija je započela 2011. godine i trajala je 7 godina zbog problem u kojima je bio Vodovod Davor.

Značaj vodospreme za ovo područje je jako velik zato što će biti osiguran dovod vode za viša područja, kako općine Rešetari tako i istočnog dijela grada Nova Gradiška i riješiti problem tlakova, odnosno ujednačiti tlakove u mreži.

Time se završava kompletan sustav vodovoda zapadna Slavonija, a preduvjet je bilo spajanje Vodovoda Davor i Slavča što smo uz napore Hrvatskih voda i razumijevanje čelnika jedinica lokalne samouprave uspjeli postići. Stvorili smo uvjete da imamo „zdravog“ i sposobnog distributera vodnih usluga na ovom području.

Dio aktivnosti koji nam preostaje, uz sufinanciranje izvornih sredstava Hrvatskih voda, kao što je bila ova vodosprema i pristupna cesta u odnosu 90 posto HV 10 posto javni isporučitelj usluga i dio kroz Europsku kreditnu banku. Ostali radovi se završavaju iz Eu fondova za Aglomeraciju Nova Gradiška, kao što je vodosprema kod Bačice od 3.000 kubika koja je dvostruko je veća od ove u Rešetarima. Vodosprema kod Bačice osigurati će tlakove za viša područja Nove Gradiške na zapadnom dijelu grada.

Završavamo kompletan sustav zapadna Slavonija. Kvaliteta vode iz crpilišta Davor je savršena, ravna je kvaliteti vode iz crpilišta Sikirevci i bez neke velike prerade se može distribuirati potrošačima. Količine vode su više nego dovoljne i voda se može distribuirati i prema Novskoj i Slavonskom Brodu u slučaju potrebe – kazao je Davorin Piha iz Hrvatskih voda.

Related Post