Župni dvor nova je energetski obnovljena novogradiška ljepotica

1668 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 18. listopada 2019. – U župnom dvoru novogradiške Župe Bezgrešnog začeća BDM danas je održana završna konferencija projekta energetske obnove Župnog dvora. O obnovi i značaju ovog projekta govorili su velečasni Branko Gelemanović i Senka Vranić ispred tvrtke Sintagma. Istakli su prije svega efekte energetske uštede koja iznosi čak 76,27 posto, te Obrt „Visković“ iz Pakraca, koja je vrlo kvalitetno izveo radove, te Ured ovlaštene arhitektice Višnje Lasović-Kožoman, koji je obavio nadzor radova.
Kako je kazala Senka Vranić projekt je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 807.708,50 kuna od kojih EU sufinancira u iznosu od 496.007,60 kuna. Korisnik projekta je Požeška biskupija- Župa Bezgrešnog začeća BDM Nova Gradiška.
Zgrada površine 596 kvadratnih metara, sagrađena 1977. godine, nije imala nikakav energetski koncept i sa stajališta toplinske zaštite i uštede energije bila je izuzetno nepovoljan objekt. Obnovom je zamijenjena vanjska stolarija, povećana toplinska zaštita vanjskog zida, poda i stropa što će smanjiti potrošnju energije za grijanje i značajne uštede.
-Uz uštede na energiji, značajno će se poboljšati udobnost življenja u ovom prostorima, koja je, već sada je to vidljivo, neusporediva. Za mene je jako važno da je sada sve puno funkcionalnije. Ovom obnovom dobili smo zgradu u novom ruhu, a građani našega grada ljepši životni prostor. Svi su ugodno iznenađeni kako sada izgleda Župni dvor – kazao je velečasni Branko Gelemanović i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Related Post