21. OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE AKCIJE „ŠAGOVINA 91“

678 0

NOVA GRADIŠKA 19. prosinac 2012. – Okupila se danas u gradskoj vijećnici nekolicina pripadnika 121. brigade HV-e Nova Gradiška, djeca supruge i ostali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja na komemoraciji koju je u povodu

21. obljetnice vojno redarstvene akcije „Šagovina 91“ organizirala Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade HV-e Nova Gradiška. Kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana položeno je cvijeće i zapaljene svijeće za heroje koji su živote utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

 

Zauzimanjem Mašičke Šagovine 19. prosinca 1991. godine agresoru je zadan težak udarac i oduzet jedan od strateški najpovoljnijih položaja koje je imao u brdskim dijelovima sjeverne novogradiške bojišnice.

Zloglasno četničko uporište je zauzeto i razbijeno. Radost pobjede pomutili su gubitci u ljudstvu. Ni u jednoj ofenzivnoj akciji koju je poduzela 121. brigada prije, a ni poslije,nije bilo toliko smrtno stradalih. Pognulo je jedanaest njenih pripadnika, a više desetaka je ranjeno. U akciji su poginula i četiri pripadnika specijalne grupe „Svileni“ iz Zagreba.

Related Post

MALČANSKI VINOGRADARI

Autor - 19/01/2013 0
22. siječnja 2013. godine na dan Svetoga Vinka patrona vinograda, gvardijan cerničkog samostana fra Anto Perković posvetit će malčanske vinograde…