22. OBLJETNICA AKCIJE „ŠIRINCI“

553 0

ŠIRINCI/REŠETARI, 4. siječanj 2013. – Danas je u Širincima i Rešetarima obilježena 22. obljetnica oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Širinci“. Kod spomen obilježja Ivici Atlagoviću, zapovjedniku 2. bojne 121. brigade HV-e

Nova Gradiška i ostalim braniteljima koji su poginulim u akciji čiji je učinak imao velik značaj, ne samo za novogradiško, već i ukupno zapadnoslavonsko ratište, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje. Molitvu za poginule branitelje predvodio je velečasni Željko Volkarić.

 

Evocirana su sjećanja na ratna događanja koncem 1991. i početkom 1992. godine, kada je izvojevana jednu od najznačajnijih pobjeda na novogradiškoj bojišnici, koja je imala velikog učinka na daljnji tijek rata u zapadnoj Slavoniji i pripremi akcija Bljesak i Oluja. Akcija je počela 30. prosinca 1991. godine, a završila 3. siječnja 1992 godine.

U organizaciji Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata i Općine Rešetari okupili su se roditelji, djeca i rodbina poginulih branitelja, pripadnici 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ministarstva unutarnjih poslova, općine Rešetari i drugih općina novogradiškog kraja, Županije brodsko-posavske koje je predvodio župan Danijel Marušić s zamjenikom i Davorom Vlaovićem i HSLS-a koje je predvodila predsjednica Ružica Vidaković.

Svi su govornici, od Zlatka Age, načelnika Općine Rešetari, pukovnika Adama Tomičića, predsjednika Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, župana Danijela Marušića i Marina Vlaovića, zapovjednika 2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška, govorili o velikom doprinosu koji je ova akcija imala u obrani i oslobađanju okupiranih teritorija te doprinosu koji su za slobodnu i neovisnu domovinu dali poginuli branitelji.

 

 

Related Post

ADVENT U NAŠEM GRADU

Autor - 20/12/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 20. prosinac 2014. – Sigurno niste požalili ako ste došli, a nećete ni požaliti ako danas do 21…

SAT UNATRAG

Autor - 24/10/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 24. listopad 2014. – U nedjelju, 26. listopada, počinje zimsko računanje vremena. Ljetno računanje vremena završava u tri…