INTERNETSKI FORUM

2839 0

NOVA GRADIŠKA 17. listopad 2012. – Internetski forum je usluga na Internetu koja omogućava razmjenu mišljenja među sudionicima uporabom web preglednika. Sve poruke koje korisnik napiše i pošalje na forum vidljive su svim ostalim

sudionicima foruma. To nalikuje na oglasnu ploču  na kojoj sudionici ostavljaju poruke. U načelu poruke na forumu mogu ostavljati i čitati sudionici interneta bez ograničenja. Sudionici su najčešće anonimni jer se pri slanju poruke na forum ne mora navesti pravi identitet. Zbog lakšeg snalaženja forum je obično podijeljen u nekoliko skupina prema temama razgovora. Jednostavnost uporabe i mogućnost anonimne rasprave o različitim temama jedan je od glavnih razloga popularnosti foruma. Za internetski forum se dovoljno služiti web preglednikom. Poruka poslana na jedan forum vidljiva je samo na tom forumu. Forum se uglavnom sastoji od mnogobrojnih kategorija unutar kojih se nalaze teme koje otvaraju i započinju korisnici. Svaka tema ima svoju diskusiju u kojoj se sudjeluje pisanjem, odnosno objavljivanjem postova. Svi razgovori/diskusije ostaju sačuvani na forumu dok ih ne obriše moderator (stvarna osoba).

 

Pravila ponašanja

 

Kršenje internetskog bontona tako što se šalju reklamne poruke i druge vrste neželjenih i nepotrebnih poruka koje ne odgovaraju na određenu temu naziva se spamanje. Spamanjem se smatra i dvostruko postanje, odnosno objavljivanja iste poruke dvaput, te objavljivanje dva posta zaredom, a da između njih neki drugi korisnik nije “uskočio”. To se može izbjeći tako da se ide na uređivanje već objavljenog posta ako postoji ta opcija. No problem koji bi se mogao javiti je taj da netko tko je već pročitao originalni post ne uvidi nastale promjene proizašle iz naknadnog uređivanja. To je samo neki od mnogobrojnih problema koji nastaju ne pridržavanjem pravila, no najveći ostaje onaj o netrpeljivosti na rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Trol je korisnik foruma koji namjerno krši internetski bonton pišući na forumu uvredljive, uznemirujuće ili podjarujuće poruke kako bi se druge isprovociralo da se uključe u raspravu i započnu tzv. flejmanje. Flejmanje se odnosi na antagonističku i uvredljivu interakciju na internetskom forumu, chatu, elektroskupnici (mailing listi) itd. korištenjem neprijateljskog jezika i osobnih napada. Posjedovanje još jednog korisničkog računa je posjedovanje klona ili altera. Započinjanje velikog broja tema u kratkom vremenskom periodu bez namjere da se započne rasprava zove se floodanje.

 

Kako doznajemo u gradu se pojavio novi Internet forum, nalazi se na adresi forum.chaotico.com pa navalite na razmjenu mišljenja.

Related Post

RAZRJEŠENJA I IMENOVANJA

Autor - 07/08/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 7. kolovoz 2012. – Dr. med. Dražen Oršulić (HDZ) novi je ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška. Nakon što…