Polaznici Ratne škole posjetili Brodsko-posavsku županiju

1171 0

Autor bpz.hr

Slavonski Brod, 14. listopada 2019. U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2019./2020. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ, Ratna škola „Ban Josip Jelačić” provodi  studijsko putovanje sa nastavnim posjetima u Istočnoj Slavoniji. Tim povodom pripadnici 22. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 18 polaznika od kojih je trinaest polaznika iz RH (deset polaznika su visoki časnici iz Oružanih snaga RH, jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova – pomoćnik ministra, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Hrvatske vatrogasne zajednice), te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine te po jedan polaznik iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije),  posjetili su danas Brodsko-posavsku županiju te se susreli sa županom Danijelom Marušićem, predsjednikom Županijske skupštine Perom Ćosićem, zamjenikom župana Stjepanom Bošnjakovićem te zamjenikom gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvojem Andrićem. Marušić, Ćosić i Andrić predstavili su gospodarske i strateške potencijale Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, dok je na pitanja o djelokrugu, ustrojstvu i funkcioniranju Stožera civilne zaštite odgovore davao zamjenik župana ujedno i načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković.

Prilikom predstavljanja potencijala Brodsko-posavske županije, župan Marušić istaknuo je Luku Brod kao subjekt od strateškog značaja, imajući u vidu da će osim tranzita imati i ulogu gospodarske zone. Iako je ovo područje dobro prometno povezano i leži na sjecištima koridora X i Vc, međunarodni granični prijelazi u Staroj Gradiški i Svilaju dodatno će doprinjeti toj činjenici kao i planirana izgradnja kanala Sava- Dunav koji će uz tranzitnu, vršiti funkciju meliorativnog karaktera. Kako je ovaj kraj poljoprivredno orijentiran, župan Marušić  dotaknuo se projekta izgradnje sustava navodnjavanja “Orubica” koji je dobar primjer korištenja europskih sredstava, ali i neprocjenjiv doprinos razvoju povrtlarstva koje je u velikoj mjeri zastupljeno na ovom zapadnom dijelu županije. Da imamo iskustva u kriznim situacijama, ali i da Županija prepoznaje važnost međudržavne suradnje posebice u slučaju poplava, Marušić je istaknuo projekt “JENTRAP” koji je proveden u suradnji s gradom Šapcom u Srbiji i putem kojeg je nabavljena brojna i vrijedna oprema za žurne služba u sastavu Stožera CZ, ali i dogovoreni protokoli postupanja prilikom takvih situacija što u konačnici skraćuje vrijeme reakcije ali proširuje doseg djelovanja.

O razlozima današnjeg posjeta i svojim utiscima nešto više rekao je brigadir Mijo Kožić: “Hrvatsko vojno učilište ima nekoliko razina izobrazbe. Najviša razina izobrazbe u RH za obranu i sigurnost gdje se obrazuju strateški vođe za upravljanje kriznim situacijama i sve ostale probleme i problematiku obrane i sigurnosti je Ratna škola „Ban Josip Jelačić”. Na našim studijskim putovanjima imamo nastavne sate gdje želimo da svaku pojedinu županiju upoznamo na licu mjesta. Tako smo odlučili za Brodsko-posavsku županiju da se upoznamo sa “Đuro Đaković – specijalnim vozilima” kao strateškim partnerom Ministarstva obrane RH, da čujemo aktualno stanje i aktualna zbivanja u Brodsko-posavskoj županiji od najviših dužnosnika, ali isto tako štujemo i cijenimo vrijednosti Domovinskog rata. Nakon boravka u Županiji u Gradskoj knjižnici dočekat će nas predsjednik Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata Branko Cindrić sa suradnicima gdje će nam također predstaviti sav doprinos grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije u Domovinskom ratu ali i sva stradanja tako da svi polaznici, kako iz Hrvatske tako i inozemstva znaju i da se nikad ne zaboravi, što smo bili i koliko smo dali za stvaranje lijepe, naše Domovine. Među polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić” nalaze se naše kolege s najviših vojnih dužnosti iz Republike Slovenije, Republike Sjeverne Makedonije iz vojske Crne Gore, a imamo i dva polaznika iz Bosne i Hercegovine. Međutim, izvan oružanih snaga sa nama su još i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova i jedan predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, županijski vatrogasni zapovjednik iz Ličko-senjske županije gdje  kroz ovaj razred i ove polaznike imamo jednu sinergiju svih dionika sustava domovinske i nacionalne sigurnosti gdje  zajedno slušamo isti nastavni plan i program i zajedno s kolegama iz zemalja okruženja koje sam nabrojao dijelimo iskustva, primjere najbolje prakse i usvajamo nova znanja za upravljanje u kriznim situacijama i sve ostalo iz područja obrane i sigurnosti, jer ovaj prostor je naš zajednički prostor, a mi smo prepoznati od zemalja iz okruženja kao vodeća nacija.mi ćemo njihove časnike za najviše strateške dužnosti obrazovati kod nas  i pokazati primjerom kako je izgrađen sustav u RH”. – kazao je brigadir Kožić.

Na sam sastanak osvrnuo se i župan Danijel Marušić: „Danas nam je u posjeti 22. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić”, vođeni brigadirom Mijom kožićem kojima se zahvaljujem na ovom posjetu koji je bio vrlo ugodan. Naravno da se polaznici Ratne škole u svom školovanju upoznaju sa Republikom Hrvatskom pa tako i Brodsko-posavskom županijom, pa su se danas tako upoznali i sa gospodarskim, kulturnim, povijesnim i turističkim značajkama naše Županije. Drago mi je da je i načelnik Ratne škole, brigadir Kožić čovjek koji je rođen, odrastao i živi u Trnjanskim Kutima, znači on je s našeg područja, što isto valja istaknuti. Imam i prijatelje među polaznicima Ratne škole i drago mi je uvijek ih vidjeti. Smatram da je ovo jedna dobra praksa gdje se ljudi iz oružanih snaga upoznavaju sa svakom dijelom naše Domovine, a drago mi je da među polaznicima i visoki časnici  iz Republike Sjeverne Makedonije, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije”. -kazao je župan Marušić predstavnicima medija.

Na posjetu Brodsko-posavskoj županiji, pripadnicima Ratne škole zahvalio je i predsjednik Županijske skupštine i zastupnik u Hrvatskom saboru Pero Ćosić: “Hvala svim pripadnicima koji pohađaju ovu školu i što su došli u našu Brodsko-posavsku županiju gdje smo im mogli predstaviti naše predstavničko tijelo, Županijsku skupštinu i sve one probleme i poslove koje radi Županijska skupština te mislim da je bilo i dosta zanimljivih pitanja o radu, o našim problemima posebno što s tiče našeg specifičnog problema, a to je da cijela naša dužina južne granice uz rijeku Savu graniči sa susjednom BiH koja nije članica Europske unije, a dosta, da kažem, prekograničnih problema kao što su pitanja zagađenja zraka iz Rafinerije, migracije i danas sutra, Schengen, dolazi iz Bosne i Hercegovine”. – kazao je Ćosić te se osvrnuo na postupanje u kriznim situacijama gdje je Brodsko-posavska županija postala primjer dobre prakse: “Naš krizni stožer i sve one službe koje trebaju raditi na samome terenu, dosta dobro odrađuju svoj posao, a to se vidjelo i kod velikih poplava kada smo imali jako velike štete i pucanje nasipa u nizvodnom dijelu kao u Vukovarsko-srijemskoj županiji, no uspjeli smo obraniti našu županiju. Župan je govorio o tome do čega bi došlo i kako bi naš grad i okolna sela imali velike materijalne štete, a ne daj Bože, i ljudskih žrtava da je došlo do prodora nasipa. To je jedna pouka da se što više i što bolje pripremimo te izradimo planove kako bi bili ekspeditivniji i odlučniji u takvim situacijama.” – dodao je Ćosić.

Related Post

GRADSKA KUGLAČKA LIGA 2017

Autor - 24/04/2017 0
Gradska kuglačka liga Nove Gradiške, koju  desetu godinu za redom organizira HVIDR-a Nova Gradiška, počela je uz veliki odaziv ekipa,…