DAVOR VLAOVIĆ: Je li Savjet za Slavoniju zaboravio brodsko Sveučilište

1110 0

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović sudjelovao je u radu sjednice Savjeta za Slavoniju koja je održana u utorak, 3.rujna u Orahovici na kojoj su članovi Vlade Republike Hrvatske informirali o provođenju projekta Slavonija, Baranja i Srijem i pohvalili se povećanim prihodima od poreza na dohodak, ulaganjima u demografske mjere , subvencijama stambenih kredita i projektima energetske obnove zgrada javnog sektora.
Priliko za raspravu, u prisutnosti Vlade, zamjenik predsjednika HSS-a iskoristio je kako bi upozorio na životne probleme Slavonaca i slavonskih gospodarstvenika i podsjetio na dana obećanja, kazavši

– Dobro je da se konačno počelo govoriti o projektima za razvoj slavonskog sela i poljoprivrede i očuvanju života u ruralnom prostoru. Lijepo je čuti od ministrice da su otvorene 54 nove farme, 15 plastenika. Treba znati da je ključni problem plasman poljoprivrednih proizvoda. Najbolji primjer je tržište voća. Pred nama je berba jabuka, otkupljivači nude cijenu 1,8 kn, a proizvođačka cijena je 2,5 kn. Taj problem se mora koordinirat i rješavati da se ne dogodi ono što se dogodilo s operativnim programima da se farme izgrade , a onda zbog pada cijena roba i slabog otkupa dođe do gašenja proizvodnje. Izgradnja skladišnih kapaciteta, najavljenih devet hladnjača,mora biti prvi prioritet. Mogućnost kvalitetnog skladištenja onemogućiti će trgovačke ucjene.
Vlaović je izrekao dobro poznatu rečenicu da proizvodnje hrane nema bez poljoprivrednog zemljišta jer je osnovni resurs u poljoprivredi, aktualizirao je od HSS-a ranije postavljen zahtjev prema Vladi produženja moratorija na prodaju zemlje strancima.

– 200 općina i gradova nije dobilo niti suglasnosti na programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, koliko ih je u Slavoniji , Baranji i Srijemu? Tražimo da se taj proces ubrza. Posebno tražimo rješavanje problematike zemljišta koje je uknjiženo kao javno vodno dobro ili šuma i na taj način eliminirano iz programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a time i iz proizvodnje.
HSS-u je, od Vremena Stjepana Radića koji je bio ministar obrazovanja, obrazovanje jedini temelj na kojem se može planirati budućnost. Vlaović je postavio pitanje početka rada Sveučilišta Slavonski Brod.

– Pitama kada će biti donesena odluka o osnivanju Sveučilišta Slavonski Brod i upisu prve generacije studenata. Premijeru zadnji puta na Savjetu u Novoj Gradiški ste rekli neka se nađu župan, rektor i svi ostali koji trebaju biti prisutni da se to riješi. Svi zainteresirani za studiranje ove godine su se upisali, ali ne na Sveučilište u Slavonskom Brodu. Volio bih čuti zašto je tako i kako se planira to riješiti.
Vlaović je postavio pitanje prijevoza srednjoškolaca posebice iz dislociranih naselja koja nemaju niti autobusne linije te zatražio od župana i premijera da zajednički riješe problem, baš kao i sufinanciranje projekata depriviranih područja kao što su Okučani, Lipik ili Pakrac kako bi narod ostao živjeti u cijeloj Slavoniji.

Related Post