DIGITALNA POLJOPRIVREDA

1893 0

POŽEGA – U četvrtak, uoči blagdana sv. Martina, Veleučilište u Požegi u suradnji s novogradiškom tvrtkom Alten organiziralo je edukativnu radionicu na temu „Digitalna poljoprivreda“. Predavanje je održano u nastavnoj bazi „Klijet i spremište vina“ na obroncima Papuka. Poštujući stroge epidemiološke mjere okupilo se više uzvanika uključujući predstavnike renomiranih vinarija. Sve prisutne pozdravio je požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić, čestitajući Veleučilištu na aktivnostima i proaktivnom pristupu u radu.

Uvodnu riječ održao je prodekan doc.dr.sc. Berislav Andrlić prezentirajući novi projekt Veleučilišta u Požegi, odnosno izgradnju Edukacijsko-istraživačkog poligona za preciznu poljoprivredu. U planu je na klijeti i spremištu vina izgraditi modernu kupolu koja bi sadržavala dodatnih 88 m2 prostora, te bi bila opremljena degustacijskim stolovima i informatičkom opremom. Prodekan je napomenuo da je u planu i ugradnja hologramskog stakla velikih dimenzija u prezentacijske svrhe.

Sve prisutne pozdravio je i pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta mr.sc. Josip Mesić koji je istaknuo važnost praćenja aktualnosti u digitalizaciji poljoprivrede te da je Veleučilište posvećeno daljnjim istraživanjima precizne poljoprivrede kroz znanstveno istraživačke projekte.

Prezentaciju o digitalnoj poljoprivredi otvorio je jedan od predstavnika novogradiške tvrtke Alten, dipl.ing. Ognjen Marijanović, prezentirajući proces digitalizacije poljoprivrede kroz napredne tehnologije uporabom dronova i video tehnologija koje imaju mogućnost snimanja šireg spektra elektromagnetskog polja. Najavio je i znanstveno istraživački rad u suradnji s Veleučilištem, a kojem je cilj stvaranje dijagnostičkih uređaja za ranu detekciju patogena u poljoprivredi. Radi se o višegodišnjem znanstvenom projektu koji će u svojoj prvoj fazi raditi na stvaranju baze podataka spektralnih potpisa različitih patogena.

Trenutne mogućnosti u preciznoj poljoprivredi, opremu i analitičke softvere prezentirao je ing. Igor Bionda, također iz tvrtke Alten. Upoznao je sudionike s različitim tipovima dronova, multispektralnih i hiperspektralnih kamera, te kako je kroz snimanje gradijenata temperature, plodnosti, vlage i sličnih indeksa moguće precizno uputiti na abnormalnosti kod različitih biljnih kultura. Također, opisao je i prednosti korištenja ovakvih tehnologija te benefite koje one nude kao što su optimizirana uporaba pesticida, preventivno agrotehničko djelovanje itd.

Ovaj pogled u budućnost poljoprivrede zaključen je ugodnim druženjem na klijeti uz bogati tradicionalni ručak i degustaciju vina Veleučilišta u Požegi. (foto: Jakša Samardžić)

Related Post