DOĐITE U GRADSKI MUZEJ I SAZNAJTE „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“

631 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 24. siječnja 2020. – Do kraja veljače možete doći u gradski muzej i razgledati hvalevrijednu i edukativnu izložbu koja slikom, riječju i eksponatima objašnjava naziv „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“. Izložbu je sinoć otvorila zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.
Radi se o izložbi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koja je nastala u suradnju s Hrvatskim pčelarskim savezom, veterinarskim i agronomskim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu. Autori izložbe, na neki način intrigantnog naziva, su dr.sc. Iva Mihoci, dr.sc. Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag.biologije.
Naziv opravdava izjava Alberta Einsteina koji kaže „Kada bi nestale pčele, čovjeku bi preostalo samo četiri godine života“. Da je to uistinu tako govorili su ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja sveučilišna profesorica dr.sc. Tatjana Vlahović, dr.sc. Zorana Sedlar i mag. biologije Petar Crnčan, koji je okupljenima predstavio postav izložbe podijeljene u četiri cjeline.
-Naša misija je da, uz svoj rad sakupljanja i sistematiziranja svoje vlastite baštine, baštine zapadnog dijela brodsko-posavske županije i da preuzimamo neke izložbe i projekte od nacionalnog značaja. Jedan od takvih je i izložba „Zašto je pčela važnija od čovjeka?“- kazala je dr.sc. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja, zahvalila se Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na dobroj suradnji i obrazložila zašto Gradski muzej Nova Gradiška preuzima ovakve izložbe.
Cilj ove izložbe je predstaviti pčelu kao organizam, njezinu građu tijela, s prilagodbama koje je razvila. Budući da su pčele zadružni kukci, socijalni život pčela te način funkcioniranja pčelinje zajednice važan je dio pčelinjeg života. Osim toga, osjetljivost pčela na bolesti i kemikalije glavni su razlog njihovog nestanka. Upravo smanjenje prisutnosti pčela u prirodi uzrokuje smanjenje količine oprašivanja, a time i smanjenje bioraznolikosti zbog međuovisnosti biljaka i pčela, a posebno i ostalih živih bića. Zato ju treba doći i ne žaleći vremena dobro razgledati.
-Velika mi je čast otvoriti ovu izložbu jer se, na neki način, nadovezuje na gospodarsku djelatnost članova udruge pčelara koju imamo u gradu, koji su aktivni i svoj med plasiraju na tržište. Svake godine na Poljoprivredno-poduzetničkim idejama uspješno ga prezentiraju i educiraju se o uzgoju, zaštiti pčela i pozitivnoj praksi vezanoj za pčelarstvo. Drago mi je da je Hrvatska prepoznala važnost pčelarstva i imamo nacionalni program za razvoj pčelarstva temeljen na direktivama i potporama Europske unije koje uspješno koristimo. Treba ukazivati zašto je med koristan u svakodnevnoj upotrebi i zašto je pčela važnija od čovjeka za naš ekosustav – kazala je otvarajući izložbi Ivana Trupina.

 

 

 

 

Related Post