Foto reportaža: DANI CERNIČKOG PORTUGISCA – Žensko vino koje lagano opija

1248 0

CERNIK, 16. listopada 2010. – Udruga vinogradara i voćara Cernik po drugi puta je organizirala Dane cerničkog portugisca. U ambijentu Dvorca Kulmer u petak u subotu, uz tamburaški sastav „Ledina“ uživalo se u portugiscu iz vinograda cerničkih vinogradara i vinara. Bila je to još jedna manifestacija usmjerena u cilju afirmiranja portugisca, mladog

rujnog vina koje se nakon berbe prvo pije. Doprinos tome daju cernički vinogradari Stanko Lazić, Zvonko Živković, Luka Zec i Branko Sokić.

Cerničani afirmiraju portugizac, vino koje se u Hrvatskoj spominje prije 150 godina, odnosno 1854. godine. Godinu dana ranije pronašao ga je na svom studijskom putovanju Hrvatskom, tadašnji poznati europski vinogradarski stručnjak Franz Xaver Trummmer.

 

Cerničani žele afirmirati domaće sorte vina. Portugizac je domaća vinova loza koja je koja je gotovo izumrla na hrvatskim vinogorjima. Zvonko Živković i udruga Vinogradara i voćara Cernik vraćaju na hrvatsku vinsku scenu rujno vino koje se odlično slaže s pečenim kestenima, a okusom podsjeća na jagode, kupinu i višnju.

Cerničani su ugostili makedonskog veleposlanika Dančea Markovskog i sudionike “Maratona za Tošu” Nova Gradiška – Kruševo

Cernički dani portugisca demantirali su one koji kažu da je portugizac dosadno vino. Bilo je to još jedno duženje vinogradara i ljubitelja vina koji su u atriju cerničkog dvorca i njegovom podruma u dva dana demantirali da je portugizac dosadno vino. Udruga vinogradara i voćara Cernik učinila je još jedan korak u afirmaciji vinove loze i vina koje se zove portugizac.  

Portugizac zovu dosadno vino zato što ima manji sadržaj alkohola, odnosno manji sadržaj šećera kod berbe, pa oni koji ga piju moraju malo više popiti.

 

Related Post

FOTO REPORTAŽA KOJA BUDI NADU

Autor - 30/11/2010 0
STRMAC, 29. studeni 2010. – Djelatnici građevinske tvrtke „Grading“ iz Cernika i brojni kooperanti koji su angažirani na izgradnji i opremanju…