Foto reportaža: – ŠPORTSKO DRUŠTVO „SLAVONAC“

883 0

NOVA KAPELA , 18. listopada 2010. – Danas se u Novoj Kapeli slavio nogomet i KN „Slavonac“, jedan od najstarijih nogometnih klubova u Brodsko-posavskoj županiji, koji kako netko reče, ni svi ratovi, a ni politički režimi nisu uspjeli promijeniti ime. Slavili su se i muški i ženski rukomet, športovi sa ne tako uvjerljivom tradicijom kao što je nogometna, ali

športovi koji su, kako reče Vlatko Marković, predsjednik HNS-a, športska kultura Nove Kapele.

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković i autor knjige Antun Brađašević

 

Povod slavlju i prisjećanju brojnih generacija novokapelačkih nogometaša, rukometaša i rukometašica bila je promocija knjige „Slavonac – za sva vremena“ autora Antuna Tonija Brađaševića. Prisjetili su se Novokapelčani 1923. godine kada je, kako je kazao predsjednik Josip Čevizović, prvi put šutnuta lopta. Promocija knjige bila je razlog i za druge popratne sadržaje vezane uz nogomet i „Slavonac“. Tim povodom u Novu Kapelu su došli i čelnici Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Vlatko Marković, tajnik Zorislav Srebrić i član Izvršnog odbora dr. Dražen Japundžić. Bio je tu i Nikica Stevanović, predsjednik Županijskog nogometnog saveza, te uz nogometaše iz brojnih generacija, brojni drugi uzvanici. Dočekali su ih čelnici NK „Slavonac“ predvođeni predsjednikom Josipom Čevizovićem, a u ime općine Nova Kapela Damir Ocvirek i Mato Pejaković, predsjednik i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća, te pročelnik Žarko Butina.  

Razgledali su novoizgrađeno nogometno igralište i Hrvatski dom čija je adaptacija i dogradnja pri kraju i u kojem će NK „Slavonac“ dobiti nove klupske prostorije i svlačionice. U župnoj vjeronaučnoj dvorani razgledali su izložbu posvećenu „Slavoncu“. Čelnici HNS-a bili su puni hvale za sve one koji su sudjelovali i stvaranju nogometne tradicije u Novoj Kapeli. Pohvalili su izložbu i njene autore Darka Turkovića, Zlatka Kuleša i Antuna Brađaševića.  

– Zadovoljstvo je doći u jedan mali klub kao što je „Slavonac“ ali, kada čovjek malo bliže pogleda, veliki je po svemu. Kada gledamo sve ove fotografije, koje su sačuvane, sve to fascinira. Ovo je za mene jedan prekrasan doživljaj, a ova izložba je dvorana za hvaljenje. Treba doći ovdje i vidjeti koja je ovdje športska kultura postojala i kako se održala – kazao je Vlatko Marković i prisjetio se Ivice Olića, Gorana Vlaovića i Mikija Rapaića, hrvatskih nogometnih veličina koje su potekle s ovih prostora.

Antun Toni Brađašević

 

Vlatko Marković i Milan Franić

 

  

Related Post