FRANJO PAVLOVIĆ RAVNATELJ GD CRVENOG KRIŽA: Bez volontera ne bi bilo ni Crvenog križa

2189 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 4. studeni 2019. – Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška je u 2019. godini nastavilo s redovnim aktivnostima pridržavajući se osnovnih načela i postavljenih zadataka u skladu misije i principa Međunarodnog pokreta Crvenog križa, Crvenog polumjeseca i Hrvatskog Crvenog križa. Svoju je aktivnosti temeljilo na radu i odlukama Skupštine i Odbora u nastojanju da se što bolje organizira članstvo i unaprijede aktivnosti kako bi Crveni križ bio što dostupniji ljudima u potrebi.
Uz distribuciju humanitarne pomoći provođenju socijalnih programa, provođeni su zdravstveni programi koji uključuju dobrovoljno darivanje krvi, organiziranje tečajeva prve pomoći i zdravstveno-odgojni rad. Nisu izostale aktivnosti Službe traženja i pripreme za djelovanja u katastrofama, kao ni akcija Solidarnost na djelu. Posebna pozornost posvećena je radu s mladeži Crvenog križa.
Veoma značajna aktivnost bilo je provođenje projekta koji se financiraju novcem iz fondova Europske unije.
-Provodili smo projekt podjele paketa humanitarne pomoći sa hranom i higijenskim potrepštinama. Radi se o zajedničkom humanitarnom projektu za Slavoniju i Pounje u koji je uključeno devet društava Crvenog križa. Na našem području, u gradu Nova Gradiška i deset općina, podijeli smo oko 2. 000 paketa. Po kriterijima Crvenog križa u 2019. godini, kojih se moramo držati, bilo je isto toliko osoba u socijalnoj potrebi koje su trebale našu pomoć. Potrebe su i veće. Da je humanitarna pomoć izdašnija moglo bi se obuhvatiti više ljudi koji su u potrebi.
Sustavno se radilo na zdravstvenom odgoju i obrazovanju, promicanju zdravlja i zdravstvene kulture. Posebna pozornost posvećena je prevenciji ovisnosti, osobito kod mladih. Taj se program financirao se preko Ministarstva zdravstva i Hrvatskog Crvenog križa sredstvima Europske unije.
U tijeku je i program „Zaželi“ u kome su zaposlene žene starije životne dobi starije od 55 godina koje se teže zapošljavaju. Provodi se u općinama Davor, Dragalić i Vrbje koje su nam partneri. Zaposleno je 45 žena i još su tri osobe angažirane u njegovom provođenju. Tim se ženama pomoglo da se zaposle i osiguraju egzistenciju sebi i svojoj obitelji, a uz to i da se osjećaju korisnima. Pomažu starim i nemoćnim osobama koje ne mogu bez pomoći drugih. Svaka od žena imala je od peto do sedam korisnika. Pomagale su u održavanju higijene stana i samih korisnika, te uređenju okoliša njihovih kuća, nabavljale namirnica i pripremale obroke, nabavljale im lijekove, ali i brinule u ostvarivanju njihovih statusnih prava. Program traje do 31. travnja 2020. godine, pa se pripremamo se njegovo ponovo apliciranje, kako bi ga nastavili.
Kada govorimo o Crvenom križu i njegovim aktivnostima ne misli se samo na njegove djelatnike kojih je samo troje u Gradskom društvu Crvenog križa, već i na sve one dobre ljude, volontere i aktiviste koji se uključuju u aktivnosti Crvenog križa. Bez njih ne bi bilo Crvenog križa. Okupljamo volontere i u svakoj općini imamo Općinske odbore Crvenog križa. U svojim općinama realiziraju programe Crvenog križa, uključuju se u podjelu humanitarne pomoći i obilježavanje značajnih datuma kao što je Svjetski dan prve pomoći i akcija Solidarnost na djelu. – kaže Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška.

Related Post