GOSPODARSTVO – Francuske i belgijske tvrtke nude suradnju

1367 0

Strana ulaganja – svjetlo na kraju gospodarskog tunela

 NOVA GRADIŠKA, 8. lipanj 2010. – Predstavnici pet francuskih i belgijskih tvrtki sastali su se s novogradiškim gospodarstvenicima i razgovarli o poslovnoj suradnji. Nude kotlove na biomasu, rabljene storojeve za poljoprivredu i zemljane radove i opremu za uzgoj stoke, a traže proizvođača materijala za

 uzgoj stoke i dobavljača bagremovih kolaca. Gradonačelnik Josip Vuković upoznao ih je s novogradiškim gospodarstvom i njegovim katrakteristika. Novu Gradišku, zbog brojnih stranih tvrtki koje već jesu ili namjeravaju radit u Novoj Gradiški, nazvao je Europom u malom. Istaknuo je da se gradska vlast okrenula vlstitim komparativnim prednostima, a to su ponajprije poljoprivreda i drvna industrija.

  – Kod nas je francuska tvrtka vezana za PP kompleks i belgijska tvrtka Boortmalt vezana za Slavonija sklad. Tvrtke TANG i Plinprojekt, a upravo se otvara tvrtka Remi iz Milana, u vlasništvu su talijanskih partnera. Nova Gradiška već 30 godina gradi prijateljstvo s njemačkim gradom Herzogenaurachom gdje je tvrtka INA Scheffler, s kojom uspješno radi tvrtka Imap iz Zapolja. U Herzogenaurachu je sjedište Adidasa i Pume i od 10. do 13. lipnja s njima imamo daljnje razgovore. S njemačkom tvrtkom Hold Savić razgovaramo 12. lipnja. To je tvrtka koja se bavi proizvodnjom i predadom drveta. S njom reaktiviramo našu drvnu industriju, naš brand Sekulić, kroz izgradnju četiri tvornice. To su primarna prerada drveta, proizvodnja masivnih ploča, podnih obloga i parketa, te tvornica namještaja za francusko tržište. Završili smo razgovore s austrijskim partnerom Leosolar za proizvodnju solarnih kolektora. U tijeku su razgovori s makedonskim partnerima. Zahvalan sam gospodinu Bergeru što vas je pozvao da razmijenimo mogućnosti suradnje – kazao je gradonačlenik Josip Vuković.

O aktivnostima na povezivanju hrvatskog i francuskog gospodarstva i dovođenju francuskih investitora u Hrvatsku govorila je Lidija Kombol, savjetnica ekonomske službe u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu. O tome zašto je predstavnike pet tvrtki doveo u Novu Gradišku govorio je Jean-Francois Berger, predsjednik uprave PP kompleksa Nova Gradiška. – Na područje Nove Gradiške željeli smo, gospodin Tutić i ja, dovesti francuska i belgijska poduzeća koja su spremna i žele investirati u Hrvatskoj, naravno otvoriti nova radna mjesta i sudjelovati u razvoju cijelog novogradiškog područja. Oni su zainteresirani za izviz, ali i ovdje za ograniziranje proizvodnje, bilo da se radi o kolcima za vinograde i metalnim kolcima za električne ograde i drugo. Smatram da je današnja prezentacija važna za razvoj Nove Gradiške – kazao je Jean- Francois Berger. Konkretni razgovori nastavljeni su s našim gospodarstvenicima.  

Gradonačelnik Josip Vuković

Predsjednik uprave PP kompleks, Jean-Francois Berger

 

Related Post

ATLANTIC GRUPA

Autor - 27/11/2014 0
ZAGREB – Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2014. godine ostvarila 3,8 milijardi kuna prihoda od prodaje što predstavlja…