JEDINSTVEN IZBOR NAJLJEPŠTIH SNAŠA, PAROVA I BAJA U NARODNIM NOŠNJAMA

1603 0

Najljepša snaša je Sanela Bunikić iz Siča, najljepši baja Ivan Sebauer iz Čepina, a najljepšti par Marija i Neven Šimanović iz Donje Zenčine

 

NOVGA GRADIŠKA – U organizaciji Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica”, suorganizaciji Turističke zajednice i uz supokroviteljstvo Grada u novogradiškom je Domu kulture 1. listopada održana manifestacija “Nismo mladi al’ smo lipi”.

 

Prema riječima Milana Rosića, predsjednika Udruge “Tkanica”jedinstvena je ovo manifestacija u našoj zemlji jer u izboru sudjeluju snaše i baje iznad 35 godina starosti, a natjecatelji dolaze iz svih hrvatskih županija. Ovu, osmu godinu za redom, stigle su 21 snaše, pet parova i pet baja iz 8 županija kontinentalne Hrvatske.

Najljepša snaša je Sanela Bunikić iz Siča, druga je Sanja Durbek iz Repušnice , treća Anica Ivanović iz Našica. . Priznanja su dobile Valentina Mučnjak, Željka Grgurević i Jasminka Mihalj.

Titulom najljepšeg baje za ovu godinu “okrunjen” je Ivan Sebauer iz Čepina, drugi je Goran Didović iz Bebrine, treći Goran Valenta iz Pleternice . Priznanje je dobio Željko Bencetić iz Donje Zdenčine..

Najljepši par ovi ovogodišnje manifestacije su Marija i Neven Šimanović iz Donje Zenčine, drugi su Anita Rihtarić i Igor Grgić iz Severinai treći Ljiljana i Zlatko Sigur iz Hrastovice.

U konkurenicij snaša sudjelovale su Sanela Bunikić iz Siča, Anđa Šivo iz Pleternice, Valentina Mučnjak iz Kloštar Ivanića, Katica Mitrović iz Severina kod Bjelovara, Marija Grgurević iz Slavonskog Broda, Anica Ivanović iz Našica, Ljiljana Sigur iz Hrastovice kod Petrinje, Darija Dugojević iz Nove Gradiške, Vlatka Herceg iz Kupinca, Željka Grgurević iz Pleternice, Željka Rukavina iz Krišaca, Irena Matković iz Starog Slatinika, Nevenka Mazal iz Svilne kod Pleternice, Blaženka Đukić iz Slobodnice, Vesna Hodnik iz Vukovara, Ivanka Šikić iz Slavonskog Broda, Dragica Sušac iz Batrine, Jasminka Mihalj iz Velike Kopanice, Sonja Gajdek iz Graberja Ivaničkog, Mira Matijašević iz Novog Grada i Sanja Durbek iz Repušnice.

U konkurenciji baja natjecali su se Goran Didović iz Bebrine, Antun Harambašić iz Hrastovice kod Petrinje, Ivan Sebauer iz Čepina , Goran Valenta iz Pleternice i Željko Bencetić iz Donje Zdenčine.

I u konkurenciji parova nastupili su Marija i Neven Šimanović iz Donje Zdenčine, Vesna Markasović – Hasanec i Pavao Crnomarić iz Vukovara, Ljiljana i Zlatko Sigur iz Hrastovice kod Petrinje, Anita Rihtarić i Igor Grgić iz Severina i Marija Vačić i Ivan Matković iz Bebrine.

Prosudbeno povjerenstvo ove je godine radilo u sastavu Slavica Moslavac, etnologinja i ravnateljica Muzeja “Moslavine” iz Kutine, gradski vijećnik Borislav Vidošić i direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška Dinka Matijević.

“Sačuvati bogato kulturno, tradicijsko blago, znalački ga prezentirati, ali i “produžiti život” narodnome ruhu, noseći ga i ponosno pokazujući glavni je cilj ove manifestacije”, istaknula je, među ostalim Slavica Moslavac.

“I ova vrijedna manifestacija itekako doprinosi promociji Slavonije, njezine bogate tradicije i ljepote, što dodatno obogaćuje i turističku ponudu Grada i ovoga kraja”, naglasila je, među ostalim, Dinka Matijević.

Nazočne je u ime Grada Nova Gradiška pozdravila voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada Mihaela Đeraj, zahvalila organizatorima ove jedinstvene manifestacije, Turističkoj zajednici, Učilištu “Relković” u čijem je prostoru održana, kao i Gimnaziji NG koja je i ove godine ustupila prostor za rad Prosudbene komisije i ocjenjivanje natjecatelja te svim sudionicima. – Moramno znati od kuda idemo, tko smo i kamo ćemo stići. Važno je čuvati vrednote koje su nam ostavili naši stari i ponositi se svojim korjenima. Tome upravo doprinosi i ova manifestacija “Nismo mladi, ‘al smo lipi”- naglasila je, među ostalim, Mihaela Đeraj i dodala kako će ju Grad i nadalje podržavati.

Izbor najljepših snaša, parova i baja u narodnim nošnjama oplemenjen je bogatim glazbenim programom u kojemu su sudjelovali članovi Hrvatskog kulturnog glazbenog društva “Dunav” iz Vukovara te pjevačke skupine “Golubice” iz Batrine i “Tkanica” iz Nove Gradiške.

Druženje je u slavonskom “štihu” nastavljeno u Društvenom domu “Sokol” u Novoj Gradiški.

Related Post

UDRUGA „POZITIVA“

Autor - 11/08/2012 0
Nova gradiška 11. kolovoza 2012. – Uz čestitku povodom 12. kolovoza – Međunarodnog dana mladih, članovi Udruge „Pozitiva“ mladima s…