KRIZA GRADSKE VLASTI

609 0

NOVA GRADIŠKA, 10. ožujak 2015. – Kako će funkcionirati gradska izvršna i predstavnička vlast moglo se jasno naslutiti na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i konferenciji na novinare HDSSB-a održanim koncem prošle godine.

Pale su tada maske savezništva HDZ-a i HDSSB-a.

Iako je gradonačelnik Željo Bigović javno optužio HDSSB i predsjednika vijeća Josipa Mikšića za višegodišnje ucjene, bez obzira tko je na vlasti, i kazao da se to više ne može trpjeti, vijećnici HDSSB-a su ipak prihvatili gradski Proračun i otklonili tada mogućnost prijevremenih izbora.

Održali su, međutim, konferenciju za novinare, na kojoj je predsjednik Dubravko Gubić jasno kazao da inzistiraju na javnoj isprici gradonačelnika, a ako to ne učini, što se tiče HDSSB-a, gradonačelnik nije dobrodošao u gradsku vijećnicu.

Budući da gradonačelniku Bigoviću isprika nije bila ni na kraj pameti, desila se danas prekinuta sjednica Gradskog vijeća.

Dva su pitanja koja se postavljaju.

Da li je sjednica prekinuta zbog odnosa HDSSB-a i HDZ-a, odnosno gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća ili zato što sjednicu ne prenosi Radio Nova Gradiška, što je danas bio razlog. Bez obzira tko bude prenosio slijedeću sjednicu Gradskog vijeća, kada do nje dođe, nije za vjerovati da će u vijećnici biti tolerantna atmosfera i, u što se svi zaklinju, vijećnici odlučivati u interesu građana zbog kojih je današnja navodno prekinuta na traženje HDSSB-a.

Jasan je danas bio i dr. Dražen Oršulić, predsjednik GO HDZ-a, koji je kazao da je zauzet stav da se više neće prihvaćati ultimatumi i ucjene HDSSB-a, a pogotovo ucjene kojih je bilo do sada prema gradonačelniku i HDZ-u.

Spominjalo se danas, u bilo kakvom mogućem funkcioniranju Gradskog vijeća, sazivanje sjednice Gradskog vijeća od trećine gradskih vijećnika, što mogu učiniti samo HDZ i SDP. Pojednostavljeno. Pitanje je bilo mogu li ovaj mandat zajedno dovesti kraju HDZ i SDP. Dakako bez HDSSB-a.

Bilo je stoga i hipotetičkih pitanja o budućem funkcioniranju Gradskog vijeća.

Jedno je upućeno dr. Oršuliću, a odnosilo se na mogućnost da predsjednik Gradskog vijeća bude Franjo Kikić (SDP). Odgovorio je u svoje ime sa da.

Bilo je govora i o novim izborima, za koje je gradonačelnik Bigović rekao da se HDZ izbora ne boji i da će ih, ako do njih dođe, dobiti natpolovičnom većinom.

Otegotna okolnost normalizaciji odnosa između gradske izvršne i predstavničke vlasti su budući parlamentarni izbori koji zakuhavaju predizbornu aktivnost u gradu u kome na burzi rada gotovo 5.000 osoba traži posao.

Vjerojatno svi imaju radio koji slušaju.

Osim ako ne gledaju turske sapunice.

Related Post

Umro je Rade Aleksić

Autor - 13/02/2012 0
U ponedjeljak 13. veljače, u svojoj 55. godini života, umro je Rade Aleksić – naš Rajko, kako smo ga oduvijek…

Braniteljski revolt

Autor - 18/02/2012 0
Otvoreno pismo piše Damir Štirba, hrvatski dragovoljac Ovo pišem kao hrvatski dragovoljac od prve sekunde 1991. godine do gotovo kraja…