LAG „ZAPADNA SLAVONIJA“ PREDSTAVIO

1218 0

NOVA GRADIŠKA, 26. ožujak 2015. – LAG „Zapadna Slavonija“ organizirao je danas predstavljanje Zadruge za etično financiranje (ZEF) i inicijativu za osnivanje prve hrvatske etične banke – Ebanke, koja se pokreće u suradnji s Europskom federacijom etičnih i alternativnih banaka FEBEA (Fédération Européenne des banques Ethiques et Alternatives). Okupljene u gradskoj vijećnici pozdravila je voditeljica LAG-a Marijana Vidić-Poleto.

 

 

U ime Zadruge za etičko financiranje i inicijative za osnivanje Ebanke govorili su Krešimir Prevendar, voditelj poslovne mreže i Magdalena Jelić, odgovorna za komunikacije.

Etične banke postoje u demokratskim zemljama tržišne ekonomije više od 150 godina, a osobitost im je u tome što isključivo ulažu kapital u realni sektor (obrte, industriju, poljoprivredu) s vrlo malim kamatama (oko 2%). Poseban naglasak stavljaju na ulaganja u lokalne zajednice, poljoprivrednike, društvene poduzetnike, obrtnike te mala i srednja poduzeća. Zanimljivo je napomenuti da u uvjetima gospodarske krize, dok većina komercijalnih banaka bilježi slabije rezultate, upada u financijske probleme ili čak traži pomoć država, ovaj sektor bankarstva bilježi stalan rast, često sa stopama rasta iznad 10% godišnje te predstavlja najstabilniji dio bankarskog sustava. Upornim ulaganjima u realnu proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta te usmjerenost na podršku ekonomskom i socijalnom razvoju lokalnih zajednica ovakve banke iznimno pridonose stabilizaciji lokalne ekonomije u zemljama u kojima postoje te stječu sve veću popularnost.

Kod etičnih banaka, klijenti su ujedno i vlasnici banke. Banka ostvaruje dobit, ali ga ne isplaćuje svojim vlasnicima, nego je reinvestira u dobrobit društvene zajednice, razvoj poduzeća te gospodarstva i poljoprivrede i drugih segmenata koji su zanemareni u lokalnim zajednicama. Ujedno banka umrežava sve svoje suvlasnike – klijente kroz zatvoreni eko sistem.

ZEF trenutačno radi na uspostavljanju partnerskih odnosa s jedinicama lokalne samouprave, razvojnim agencijama i inkubatorima, poduzećima, zadrugama, OPG-ima, te LAG-ovima, a početak rada Ebanke u Republici Hrvatskoj planira se u 2015. godini.

Među zainteresiranima za članstvo u Zadruzi za etično financiranje bio je i Dragan Radić, vlasnik OPG-a Radić iz Vrbove koji se bavi uzgojem kupina i proizvoda od kupina.

Related Post