MALČANSKE MAČKARE

812 0

NOVA GRADIŠKA 13. veljače 2013. – Hladna zimska kiša pratila je pogrebna kola u kojima je na odru ležao Rade. Kriza je ostavila trag i u Maloj pa je financijski slomljenog Radu napustila i supruga i ljubavnica.

Uz odar je bila samo neutješna majka(neponovljivi Tomislav Škramić) koja je oplakujući svog sina dobacivala šaljive i pogrdne poruke okupljenima. Kola su pratile raspjevane mačkare i ostala tugujuća svita. Unatoč kiši pored ceste su gorjele vatre, a vrijedni domaćini dočekali su goste dobro raspoloženi sa buklijama uz koje su se mogli zagrijati. Lomača je u dnu sela čekala spremna, a kažu da je mnogima u našem Gradu laknulo što je i ove godine za sva zla proglašen Rade.

 

Pokladni običaji Male vezuju se uz Cernik koji je u prošlosti bio kulturno središte sela. Razvili su se u 19. stoljeću (T. Đurić: Godina dana cerničkih običaja) i izvorno su sačuvani samo u Maloj. Vrijeme poklada obilježava se na sličan način i u ostalim slavonskim selima no svako od njih ima svoje specifičnosti, a u Maloj je to „pokladna lutka“ Rade. Samim imenom izazvao je mnoge nevolje Malčanima bez prethodne upućenosti o njegovu podrijetlu. Naime malčanski Rade vjerojatno potječe iz turskih vremena kada je kršćanima, u vrijeme njihovih blagdana, bilo zabranjeno okupljanje po selima te su se sastajali izvan naselja družili se i palili vatre. Na upit Turaka „Što rade?“ odgovarali su „Ne radimo ništa-palimo rad“ i tako se rodio „Rade“. Moram naglasiti da održavanje ovog lijepog običaja koji simbolizira tjeranje zime i dolazak proljeća odnosno navještava promjenu i obnovu, nije bilo prekinuto ni u ratnim vremenima. Nekolicina Malčana predvođena Silvijem Kumić Silvom do lomače je Radu vozila u tačkama dokazujući tim činom da su istinski štovatelji običaja i čuvari tradicije.

 

Crkvena zvona u ponoć su označila početak korizme i kraj „ludih dana“. Rade je osuđen za sve loše tijekom prošle godine i spaljen. No uvijek kopka pitanje-„Dolazi li poboljšanje i da li smo spalili pravoga krivca za naše nevolje?“.

 

Autor Zorica LalićRelated Post

Novi PDV

Autor - 28/12/2011 0
»Očekujemo da se u Hrvatskoj počnu primjenjivati i neki dobri europski zakoni, te da se uvede diferencirana stopa PDV-a na…