MASOVNA POJAVA: Srbi protuzakonito dovoze Alžirce u Hrvatsku

330 0

19. studeni 2012. – Policijski službenici su u četvrtak, oko 21.30

sati,na autocesti kod Dragalića u osobnom automobilu Mercedes (SRB registracijskih oznaka), zatekli četvoricu stranaca (trojica državljana Afganistana u dobi od 16 do 25 i jednog državljanina Irana u dobi od 39 godina), koje je 65-godišnji državljanin Srbije namjeravao prevesti do Kutine za nekoliko stotina eura. Policija protiv 65-godišnjaka podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, a strancima je izdala rješenja o protjerivanju iz Republike Hrvatske, kojim im se zabranjuje ulazak i boravak u Hrvatskoj u trajanju od jedne godine. Tijekom današnjeg dana, sa policijom susjedne države, dogovorena je readmisija, te će stranci biti vraćeni u Republiku Srbiju na graničnom prijelazu Tovarnik – Šid.

 

Policijski službenici su u petak dovršili kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom, sa područja Vukovarsko-srijemske, zbog sumnje u kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. Naime, policijski službenici su u četvrtak, oko 23.45 sati, na autocesti kod Dragalića (sjeverni kolnik) zaustavili osobni automobil Vento, kojim je upravljao 22-godišnjak, a u unutrašnjosti vozila su se nalazile četiri muške osobe bez dokumenata. Naknadno je utvrđeno da se radi o državljanima Alžira u dobi od 19, 22, 30 i 34 godine. Također je utvrđeno, da je 22-godišnjak, državljane Alžira preuzeo u Erdutu, te ih namjeravao prevesti do Zagreba za novčani iznos od više stotina kuna. Policija protiv njega podnosi kaznenu prijavu državnom odvjetništvu u N. Gradiški.

 

U petak, oko 4.30 sati na autocesti, kod Dragalića, policijski službenici su zaustavili dva osobna automobila (SRB registracijskih oznaka) u kojima se kao putnici nalazilo 10 muških osoba bez dokumenata. U osobnom automobilu Golf, kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Republike Srbije, nalazilo se pet putnika, te također pet putnika u drugom osobnom automobilu Renault, kojim je upravljao 31-godišnji državljanin Republike Srbije. Policija je utvrdila da je riječ o pet državljana Alžira u dobi od 18 do 40, te pet državljana Sirije u dobi od 26 do 28 godina. Nadalje je utvrđeno, da su dvojica državljana Republike Srbije, nakon dogovora sa jednom osobom u Srbiji, strance preuzeli na naplatnim postajama – izlaz Lipovac, te su ih namjeravali prevesti do Kutine za iznos oko 100 eura po osobi. Policijski službenici su protiv 31-godišnjaka i 32-godišnjaka podnijeli kaznene prijave, te će se danas protiv njih provesti kazneni postupak u Općinskom državnom odvjetništvu – Stalna služba u Novoj Gradiški.

 

Oko 5,30 sati, u petak, na autocesti kod Dragalića, policijski službenici su u osobnom automobilu Alfa Romeo (SRB registracijskih oznaka), kojim je upravljao 37-godišnji državljanin Srbije, zatekli četiri muške osobe bez dokumenata. Utvrđeno je da je riječ o trojici državljana Sirije u dobi od 17, 19 i 25, te državljaninu Alžira u dobi od 23 godine, koje je 37-godišnjak namjeravao prevesti do Zagreba. Policija je, 37-godišnjaka uz prijavu, dovela u Prekršajni sud, gdje je protiv njega proveden skraćeni prekršajni postupak, a stranci će biti vraćeni u Republiku Srbiju.

Related Post