Mmeđunarodno priznanje Republike Hrvatske.

560 0

NOVA GRADIŠKA, 14. siječanj 2012. – Novogradiške udruge proistekle iz Domovinskog rata danas su obilježile 20. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Bila je to prigoda da podsjete na herojsku obranu napadnute domovine i dan kada je RH, unatoč ratu i još uvijek dijelu okupiranih svojih teritorija, postala međunarodno priznata država.

 

Na središnjem gradskom trgu okupili su se članovi udruga i predvođeni Gradskom glazbom u povorci se uputili do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana. Položili su vijence, zapalili svijeće i izmolili molitvu za svoje poginule prijatelje, koji su živote utkali u temelje neovisne domovin Vijence su položili i svijeće zapalili župan Danijel Marušić i zamjenica župana Ružica Vidaković, zamjenik novogradiškog gradonačelnika Milan Mateša, predstavnici 108. brodske i 153 požeške brigade HV-e, te zagrebačkih brigada koje su bile na novogradiškoj bojišnici.

 

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U župnoj crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije velečasni Perica Matanović služio je svetu misu za poginule i nestale branitelje te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

 

Na skupu održanom na središnjem gradskom trgu još je jednom odana počast poginulim braniteljima. Zdravko Sokić, prvi predsjednik Skupštine opčine Nova Gradiška i predsjednik Kriznog štaba, Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja, Jure Pavelić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Peščenice, brigadir Josip Mikšić i zapovjednik 121. brigade HV-e, stožerni brigadir Rozario Rozga, predsjednik Časničkog zbora RH, Milan Mateša, zamjenik gradonačelnika i župan Danijel Marušić, govorili su političkim i vojnim prilikama u trenutku međunarodnog priznavanja RH, herojskoj obrtani domovine i nužnosti da se sustavno čuvaju tekovine domovinskog rata i dignitet branitelja.

 

Prigodne pjesme recitirali su Dario Matošević i Evica Kraljić. Branitelji su uz vojnički grah nastavili druženje i evociranje sjećanja na obranu domovine i vrijeme slavlja prije 20 godina kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država.

Related Post