Najava prosvjeda

957 0

U Brodsko-posavskoj županiji seljaci će prosvjedovati u Vrpolju, Rešetarima i Lužanima

NOVA GRADIŠKA 8. veljače 2012. – Sutra (četvrtak) u 12 sati započeti će prosvjed seljačkih udruga, zaključak je Stožera za obranu poljoprivrede nakon današnjeg sastanka u Novoj Gradiški. Povod za prosvjed je ignoriranje seljačkih

zahtjeva upućenih vladi, a kojim se traže isplatu prošlogodišnjih poticaja i razgovori o najavljenom smanjenju dijela proračuna namjenjenog poljoprivredi. Za putnike na brojnim kontinentalnim putnim pravcima dobra je vijest da sutra neće biti obustave prometa.

 

“Prije tjedan dana uputili smo zahtjeve prema Vladi, resornom ministarstvu i predsjedniku republike, a danas smo ih i potvrdili. Zahtjevi se odnose na poštivanje zakona o potpori i financijski omotnica za isplatu poticaja za izravna plaćanja u cijelom iznosu koji je zakonom definiran. Radi se o iznosu od 2,9 milijardi kuna. Drugi zaključak je da se isplata poticaja očekuje do 29.veljače. Način isplate prepuštamo ministarstvu i Vladi. Treći zahtjev je da tražimo hitan prijem kod predsjednika Vlade, jer do danas nismo informirani o tome koje su stavke izravnih plaćanja rezane u novom proračunu. Četvrto potvrđujemo sutra izlaz u prosvjede koji su prijavljeni u gotovo svim kontinentalnim županijama”, kaže Stjepan Kunovec, predsjednik stožera za obranu poljoprivrede.

Bez preciziranja točnih lokacija u stožeru najavljuju da su za sutra prosvjede prijavili na pedesetak lokacija. Najviše prosvjednih mjesta, devet trebalo bi biti u Osječko-baranjskoj županiji. U Brodsko-posavskoj županiji prosvjedovati će se na tri mjesta Vrpolju, Rešetarima i Lužanima, za Zagrebačku županiju prosvjedno mjesto je u Ivanić Gradu, u Sisačko-moslavačkoj županiji prosvjedno mjesto je u Sisku. Prosvjedno mjesto u Požeško-slavonskoj županiji i ovaj put biti će u Ferovcu, očekuje se da će i ostale lokacije prosvjeda biti na već poznatim mjestima.

“Bilo je osam dana vremena da nam se netko javi. Ako predsjednik vlade i cijela vlada može primat sindikate i čak i neke cirkusante onda mogu primiti i seljačke udruge i Hrvatsku poljoprivrednu komoru koja je izabrana od poljoprivrednika i reći im zbog čega i kako se proračun za poljoprivredu smanjuje”, kaže Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

“Hrvatska poljoprivredna komora o proračunu za poljoprivredu ne zna ništa osim ovog što smo čuli u medijima. Što se tiče najava, ako se proračun smanji za jednu milijardu to znači ekonomsko stagniranje poljoprivrede, otpuštanje radnika, smanjenje plaća i odustajanje od investicija. Biti će to potvrda da je poljoprivreda na periferiji razmišljanja i interesa ove Vlade. Ne znam,valjda će investicijama u željeznice ili nešto drugo putem ekonomskog perpetummobila sami sebi državni zaposlenici, ministri i premijer isplaćivati plaće. Samo ne znam koliko će to trajati. Ovakva mjera rezultirati će značajnim povećanjem uvoza, to je vladin grijeh”, kaže Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Related Post

SASTANAK SELJAČKIH UDRUGA

Autor - 03/08/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 3. kolovoz 2013. – Jučer su se u Novoj Gradiški sastali predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i brojnih seljačkih…