Najuzornija Hrvatska seoska žena

358 0

REŠETARI, 22. listopada 2011. – Za najuzorniju hrvatsku seosku ženu izabrana je Monika Kemenović iz Dijankovaca, prigradskog naselja Križevaca, za prvu pratilju Milica Palaić iz Podravskih Sesveta u Koprivničko – križevačkoj županiji, a za drugu

pratilju Branka Tratinjak iz Bapče pokraj Velike Gorice. 

Odlučilo jer tako, u nimalo lakoj zadaći, izborno povjerenstvo na 12. izboru najuzoritije hrvatske seoske žene održanom u Rešetarima, koji su bili domaćin zahvaljujući Ivanki Grgić iz Brđana, najuzoritijoj hrvatskoj seoskoj ženi prošle godine.

Kako je na otvaranju istaknula Željkica Golubić, predsjednica udruge Uzorne hrvatske žene, u Rešetarima se dogodilo još jedno promoviranje raznolikosti života na selu, podizanja kvaliteta življenja i očuvanja obitelji i kulturne baštine.

Hol Osnovne škole „Ante Starčević i njegova dvorana bili su mjesto gdje se promovirala hrvatska seoska žena, njena važnost na selu i poljoprivredi, napose u obitelji i očuvanju kulturne, baštine i tradicija sela.

Hol škole bilo je mjesto gdje se oko štandova, s kojima su se kandidatkinje predstavile kandidatkinje, guralo mnoštvo posjetitelja, divilo izgledu štandova i kušalo što to, uz podršku svojih obitelji, gastronomski nude najbolje seoske žene. Predstavile su sebe, svoju obitelj i kraj iz kojeg su došle.

– Selo i žena su dvije vrijednosti duboko ukorijenjene u hrvatsku povijest: žena kao nositeljica majčinstva i skrbi za obitelj, a selo kao temelj poljoprivrednog gospodarstva na kojem se uvelike gradilo bogatstvo i blagostanje. Projektom pod nazivom „Izbor najuzornije hrvatske seoske žene“ već se dvanaest godina nastoji pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu i gospodarstvu, te njenog doprinosa podizanju kvalitete života na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela – kazao je Josip Friščić, potpredsjednik hrvatskog Sabora i predsjednik Hrvatske seljačke stranke, otvarajući ovu manifestaciju.

Ponosni na ovu manifestaciju bili su župan Danijel Marušić i njegovi zamjenici Ružica Vidaković i Davor Vlaović, koji su bili na čelu organizacijskog odbora, koji je zajedno sa domaćinima organizirao ovu manifestaciju koja je zadivila sve okupljene u prepunoj školskoj dvorani. – Ponosni smo što smo prošle godine imali iz naše županije najuzorniju seosku ženu, a prije dvije godine prvu i drugi pratilju. Ponosimo se našim selom i drago mi je što tradicija ovdje ne izumire jer kako kaže stara poslovica „Da bi znao gdje ćeš doći moraš znati odakle si krenuo“. Neka živi selo i neka živi tradicija – kazao je župan Danijel Marušić.

Što više godina imam sve me više privlače mirisi bakine sobe, sve više spremam po bakinim receptima džemove i sve češće bježim iz urbane sredine u moj seoski ambijent. To je nešto što grije dušu i daje osjećaj pripadnosti. Rekla bih da arhitekti globalne politike nemaju baš puno osjećaja za ovaj dio i zato mi Slavonci i ljudi koji slijede svoje kulturno i tradicijsko naslijeđe. Ova manifestacija pokazuju nešto što ćemo unijeti u Europsku uniju i što je svojstveno samo ovom podneblju – kazala jer Ružica Vidaković.

Pohvale svima onima koji su organizirali ovu manifestaciju, posebno Udruzi žena Brđani na čelu s Ivankom Grgić, prošlogodišnjom najuzoritijom hrvatskom seoskom ženom, te svima onima koji su doprinijeli da Rešetari budu mjesto koje će svi sudionici ove manifestacije pamtiti: Od vlasnika konja i njihovih svečanih zaprega , do kulturno-umjetničkih društava „Rešetari“ i „Drežnik“, te HKUU „Trenk“ Nova Gradiška i Tamburaškog sastava „Sjenke“.

slike 1,2,3,4,5: Momir Divjak

 

 

Related Post

DVANESTO KOLO NA MEDANU

Autor - 22/06/2014 0
DREŽNIK, 21. lipnja 2014. – Zahvaljujući vrijednim članovima KUD-a Drežnik održano je još jedno „Kolo na Medanu“, tradicionalna folklorna manifestacija…

RADOST DJEČJEG LJETOVANJA

Autor - 26/06/2014 0
REŠETARI, 26. lipnja 2014. – Društvo „Naša djeca“ Rešetari i ove godine organizira ljetni kamp za djecu u Balama. Ljetovanje…