NARODNA KNJIŽNICA I ČITAONICA „GRIGOR VITEZ“

1043 0

GORNJI BOGIĆEVCI – Povodom Mjeseca hrvatske knjige dana 25.10.2016. u prekrasno jesensko veče održana je u Narodnoj knjižnici i čitaonici “Grigor Vitez” Gornji Bogićevci promocija MONOGRAFIJE Nogometnog kluba “Slobode”

iz Gornjih Bogićevaca pod nazivom “SVE NAŠE GODINE, autora Stjepana Dukanovića. To je priča o “Slobodi” i o Gornjim Bogićevcima kao njezinom ishodištu, izvorištu i njezinom utočištu posvećena kako sam autor kaže: “Svim znanim i neznanim, spomenutim i nespomenutim, sadašnjim i bivšim, živim i umrlim, nogometnim zaljubljenicima Gornjih Bogićevaca, koji su svoje tragove, vidljive ili nevidljive, veće ili manje, ostavili na tkivu “Slobode”, bilo kao osnivači, kao igrači, kao članovi uprava, kao navijači, podupirači, dobrotvori, simpatizeri…”

Književno večer započelo je glazbenom izvedbom Helene Klarić, poznate skladbe “Bogićevci moji” i pozdravnim riječima voditeljice knjižnice, potom je autor gosp. Stjepan Dukanović prezentirao svoju monografiju i vrlo detaljno, duhovito opisao kako je knjiga osmišljena i tiskana u dva dijela “Sloboda ” u riječi i “Sloboda” u slici.Tu se isprepleću tekstovi i fotografije “Slobode” i samih Gornjih Bogićevaca kroz povijest od osnivanja, ratnih dana, progonstva mještana i igrača sa svojeg ognjišta do povrataka u svoje selo… Stručnu obradu i recenziju knjige prezentirala profesorica Morana Plavac koja je anegdotama iz monografije sve prisutne uzvanike; načelnika, župnika, predsjednike “Slobode”, pionire, navijače, štovatelje “Slobode” i Gornjih Bogićevaca, predstavnike udruga, goste iz drugih općina, oduševila i završila svoj osvrt riječima:

“Monografija je povijest Slobode, istinita priča o Klubu, napisana s ciljem da se u memoriji Bogićevljana zadrži i sačuva od zaborava. To je ostavština mladima, povijesni zapis iz kojeg učimo, poruka o ustrajnosti i zajedništvu, priča o ljudima i pojedincima, priča o ljubavi prema sportu i ljubavi prema zavičaju, zapis da se ne zaboravi, obiteljska priča i putokaz mladim naraštajima”.

Kako bi ova promocija ostala svima u dubokom sjećanju doprinijela je i Bogićevljanka Zrinka Krmpotić koja je sve nazočne počastila svojim predivnim pjesmama i to po prvi puta recitarane baš u našoj knjižnici.

Zajedničkom druženju brzo je došao kraj, gosp.Stjepan Dukanović, profesorica Mrana Plavac i gđa Zrinka Krmpotić nisu nikoga ostavili ravnodušnim, nagrađeni su velikim pljeskom, riječima zahvale ( voditeljice knjižnice, načelnika općine Gornji Bogićevci i sadašnjeg predsjednika NK “Slobode” ) i skromnim poklončićima, a druženje je nastavljeno uz još skromniji domjenak.

Zidove i predvorje knjižnice tijekom Mjeseca hrvatske knjige krase prekrasni dječji radovi učenika PŠ Gornji Bogićevci na temu nogomet i fotografije Nogometnog kluba “Sloboda” kroz povijest. Izložba dostupna svim dobrim ljudima kojima je “Sloboda” bila ili je u srcu.

 

Voditeljica knjižnice: Jasminka Klarić

Related Post

Blagoslov župnog stana

Autor - 06/01/2012 0
U župi sv. Marije Magdalene u Štivici svake godine 5. siječnja, uoči sveta Tri kralja, nakon svete mise i blagoslova…

DAVEDESTA OBLJETNICA „BLJESKA“

Autor - 04/05/2015 0
OKUČANI – Na dvadesetu obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, 1. svibnja, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u okučanskoj…