NARODNO SLAVLJE POVODOM BLAGDANA KRALJICE SV. KRUNICE

621 0

Folklorni ansambl mladih ove je godine doveo na manifestaciju doveo 17 zaprega i isto toliko konjanika

NOVA GRADIŠKA, 5. listopada 2015. – Sudionici druge po redu manifestacije „Diko moja, priko kola priđi“ održane jučer u organizaciji Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška,

a povodom blagdana Kraljice sv. Krunice, plijenili su pozornost svih onih koji su imali priliku vidjeti jedinstvenu povorku svečano ukrašenih konjskih zaprega i konjanika.

Suorganizator je bila župa, a pokrovitelj grad Nova Gradiška.

Povorka u kojoj je bilo 17 zaprega i isto toliko jahača krenula je od župne crkve Kraljice sv. Krunice gdje ih je blagoslovio velečasni Ivan Štivičić. Naglasio je značaj ove manifestacije i kazao kako su narod i Crkva uvijek išli zajedno, te da je Crkva uvijek podržavala tradiciju i očuvanje običaja ukorijenjenih u biće hrvatskoga naroda. Pohvalio je inicijativu mladih i župljane koji su im dali potporu.

-Želja nam je bila podsjetiti na običaje naših starih, koji su za crkveni god, ili kako se još u narodu kaže „kirvaj“ ili „kirbaj“, obvezno išli u posjete rodbini i prijateljima vozeći se u slavonskim zapregama, odjeveni u svečane narodne nošnje. U zajedništvu se slavilo i zahvaljivalo Bogu za život i obitelj – kazala je Ernestina Straga-Šašić, predsjednica Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška i zahvalila sudionicima što su došli u velikom broju.

Predvođena mladim konjanicima i barjaktarima Miroslavom Rosićem i Klarom Devčić, koji nosili državnu i zastavu novogradiške Konjogojske udruge „Konji bili, konji vrani“, povorka, u kojoj su svojom ljepotom pozornost plijenili konji, ukrašene zaprege i narodne nošnje, se uz pjesmu uputila do središta Ljupine. Ispred crkve sudionici su dobili okrjepu i s Ljupincima zapjevali i zaplesali. Povorka se vratila Ulicom kralja Zvonimira do doma „Bešlić“, a potom Ulicom baruna Trenka i Celestina Medovića došla do igrališta u Ulici Ivana Gorana Kovačića i spomen-obilježja braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Odali su im počast minutom šutnje, paljenjem svijeća i molitvom.

Lampione su upalili Miroslava Figurić, majka poginulog branitelja Milana Figurića, članovi Folklornog ansambla mladih Lana Krizmanić, Sara Straga-Šašić, Iva Kičić i Matej Šokić, a potom i gradonačelnik Željko Bigović. Molitvu je vodio vlč. Ivan Štivičić. Ovogodišnja manifestacija „Diko moja priko kola priđi“ završila je druženjem, uručivanjem zahvalnica sudionicima i svima onima koji su pomogli njezinom organiziranju, te župniku, gradonačelniku i Tamburaškom orkestru Područne škole Ljupina na čelu s učiteljem Ivanom Đikićem.

Gradonačelnik Željko Bigović zahvalio se Folklornom ansamblu mladi, predsjednici i svim sudionicima.

-Za sve što rade ova djeca i mladi zaslužuju našu podršku. Iako je ovaj Ansambl mlad, puno su toga lijepoga napravili za grad i ja im na tome od srca čestitam- kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

Održavanje ove manifestacije pomogli su Branko Bešlić (Dom Bešlić, Caffe bar „Hubert“), PVC stolarija „Jurišić“, MO Ljupina, slastičarnica „Princeza“, DVD Nova Gradiška i obitelj Mihić, te mještani Ulica kralja Zvonimira i Ivana Gorana Kovačića.

Related Post

TRAŽI SE KUPAC

Autor - 18/06/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 18. lipanj 2012. – Temeljem pravomoćnog rješenja o prodaji nekretnina u stečajnom postupku nad DI Stjerpan Sekulić, Trgovački…

INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA

Autor - 08/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 8. veljače 2013. – U okviru provedbe projekta „Obrazovanje za poduzetništvo“ za 2012. godinu Ministarstva poduzetništva i obrta…

PREDSTAVLJENA KNJIGA

Autor - 02/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 2. svibanj 2012. – U povodu 17. obljetnice Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade–pukovnije…