NE MOGU VIŠE ČEKATI

1157 0

SLAVONSKI BROD – 500-njak građana je u nedjelju, 17. travnja poslalo poruku da im je dosta trovanja na prosvjedu protiv svakodnevnog prekomjernog onečišćenja koje dolazi iz Rafinerije Brod.

U četvrtak je uzastopno 8 sati izmjereno 123,7 μg/m3i to je 131. onečišćenje od početka godine, a u cijeloj je dozvoljeno 20.

Slavonski Brod je u jednom trenutku imao zrak najgore kvalitete U SVIJETU!

Svaki četvrti stanovnik grada umro je od posljedica maligne bolesti, broj alergija je u stalnom porastu, a benzen je uzročnik svih vrsta malignih bolesti.

Građani su složni u neprekidnom nastojanju za BRŽIM rješavanjem ovog problema koji krši osnovna ljudska prava. Mi smo stanovnici EU, ali se nitko tako ne ponaša. Slavonski Brod nema vremena čekati završetak predpristupnih pregovora s BiH, nema vremena čekati jer zna da je Janafu Rafinerija treći najveći opskrbljivač!

„Jako mi smeta, ne može biti vani i ne znam zašto nas truju. Dobro je da se ljudi okupe i da budu svjesni što se događa“, rekla je 12-godišnja Tia iz Sl. Broda koja je poručila Vladi i Rafineriji da nas truju, jer i mi bi htjeli udisati čist zrak.

 

„Astmatičar sam i zadnjih mjesec dana imam ozbiljne probleme, a nisam ih imala prije 10 godina. U našem gradu ima puno novih alergičara i po tom pitanju hitno moramo nešto poduzeti“, rekla je Ružica Marijanović, jedna od inicijatorica prosvjeda.

 

Šaljemo poziv upomoć cijeloj Hrvatskoj i napominjemo kako će građani kontinuirano raditi akcije i ići prema Zagrebu.

 

Hrvatska i BiH su potpisnice Konvencije o dalekosežnom prekograničnom onečišćenju kojim je od 1989.do 1996. godine u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj onečišćenje smanjeno za 50 posto. (Nikola Knežević)

Related Post