NOVAGRA POREDSTAVLJA DOBITNIKE GRADSKIH PRIZNANJA ZA 2015. GODINU

893 0

NOVA GRADIŠKA, 21. prosinac 2015. – Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, upriličenoj 8. prosinca u povodu Dana grada, gradonačelnik Željko Bigović i predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić, uručili su Arsenu Grandi Medalju grada.

 

Arsen Granda rođen je 9. travnja 1959. godine u Rijeci. Osnovnu je školu završio u Njemačkoj gdje je i živio do 1975. Nakon tragične smrti majke i odlaska oca, s 15 godina ostaje sam.Teško ga djetinjstvo odvodi na brod. Zapošljava se u Lošinjskoj plovodbi i kao mornar radi 6 godina. Uz rad na brodovima završava za kuhara. Povratkom u Novu Gradišku zasniva obitelj i zapošljava se u TANG-u. Otac je troje djece.

Kao dragovoljac 1991. prijavljuje se u tadašnji Zbor narodne garde. Njegov ratni put počinje 01. kolovoza 1991., a završava vojno-redarstvenom akcijom „Oluja“. Stekao je čin poručnika HV. Poslije domovinskog rata osniva Udrugu hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata (UHDDR), kojoj je i danas predsjednik.

Ulaže veliki trud kako bi prikupio i sačuvao predmete iz domovinskog rata kako ne bi bili un išteni ili zaboravljeni. S obzirom na veliku zbirku prikupljenoga tijekom 10 godina, 2006. dolazi na ideju uređenja i otvaranja Spomen sobe 121. brigade HV.

Zbog odnosa jednog dijela građana i ravnodušnosti prema svemu što je značio domovinski rat, zbog svih onih patnji kroz koje su prolazili građani grada Nova Gradiška u ratno vrijeme, zbog svih poginulih i ranjenih branitelja i civila, odlučio je Arsen pokrenuti nešto što će od zaborava otrgnuti  sve što se tijekom domovinskog rata događalo na ovim prostorima i ostati  trajni podsjetnik na sve heroje 121. i ostalih brigada koje su branile i obranile ovaj Grad.

Spomen soba 121. brigade HV nastala je kako bi ostala podsjetnik na domovinski rat i istinske branitelje, na Grad Novu Gradišku za koji je živote dalo 157 branitelja samo iz 121. brigade, koji je bio prva crta obrane u najtežim trenucima stvaranja hrvatske države, a koji se ni po čemu nije mogao prpeoznati kao grad koji je dao tolike žrtve za slobodu domovine.

Spomen soba je uređena i svečano otvorena na Dan 121. brigade 2006. godine i s ponosom možemo reći da je jedna od najbolje uređenih u RH. U njoj je izloženo nekoliko tisuća eksponata iz domovinskog rata, povijesnih odora, ratnih zastava, tisuće ratnih fotografija, video zapisi i dokumenti iz toga teškoga, ali za nas, vremena ponosa i slave. Sve što je u Spomen sobi 121. brigade, autentično je i vrijedno te zaslužuje pozornost i dostupnost javnosti.

Posebnu je pozornost Arsen posvetio mladim generacijama, školskoj djeci te je uložio silan trud kako bi škole u nastavni program iz povijesti uvrstile posjetu Spomen sobi 121. brigade. Danas u Spomen sobu djeca dolaze na sat povijesti gdje ih časnici  121. brigade, kao i vojnici koji su podnijeli rat u cjelosti i proveli ga u rovovima, uče pravu istinu o domovinskom ratu.

Arsen je prisutan i u mnogim drugim društvenim aktivnostima našega grada. Pokretač je i inicijator nogometnih turnira u Šagovini povodom Akcije „Šagovina 91“, osnovao je 1. Streljački klub u Novoj Gardiški poslije domovinskog rata, rado se odaziva na sve humanitarne akcije i događanja u gradu.

Mislim da se velika većina naših  sugrađana, ali i gostiju uvjerila i u  njegove kulinarske sposobnosti. Svojim delicijama, s kuharskim timom već 18. godina sudjeluje i na „Novogradiškom glazbenom ljetu“, ali i ostalim kulturnim, sportskim, tradicijskim, turističkim manifestacijama. Inicirao je i organizirao i prvu „Čobanijadu“.U mnogim je područjima Arsen Granda dao doprinos, a posebno u radu s mladima, kao i na očuvanju istine i digniteta hrvatskih branitelja i domovinskog rata.

Njegovu ljubav prema domovini i poštovanje prema žrtvama domovinskog rata najlakše je opisati Mimohodom kojega je pokrenuo prije dvije godine. Na Memorijalnom mimohodu Nova Gradiška-Vukovar-Ovčara, Arsen sa svojim suborcima i prijateljima hoda 180 km. HODA,…. DA SE NE ZABORAVI!“ ( I. Herceg)

Related Post

OTPIS DUGOVA GRAĐANIMA

Autor - 20/03/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 20. ožujka 2015. – Imam informaciju da je 68 gradova i 80 općina potpisalo ugovor o otpisu dugova…

SLAVČA – obavijesti

Autor - 05/06/2012 0
Odvoz komunalnog otpada kliknite na tekst zbog uvećanja! Obavijest o prikupljanju glomaznog otpada   kliknite na tekst radi uvećanja!