NOVOGRADIŠKI GODIŠNJAK PREDSTAVLJA OGRANAK MATICE HRVATSKE

722 0

Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška je tijekom 2014. godine bio aktivan sudionik kulturnih i prosvjetiteljskih događanja u Novoj Gradiški.

Izvještajnu godišnju skupštinu na kojoj je predsjednik Josip Ostić podnio izvješće o radu u protekle dvije godine održao je 20. veljače. Usvojena su financijska izvješća i plan rada za naredno razdoblje.

 

Kulturna i prosvjetiteljska djelatnost bile su u proteklom periodu temeljna djelatnost novogradiških matičara. Tomu treba dodati, kako je u izvješću naglašavao predsjednik Josip Ostić, aktivnosti na obilježavanju obljetnica i događanja iz hrvatske prošlosti, posebno iz Domovinskog rata i sve izraženiju suradnje s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

 

Iz izvješća treba izdvojiti izložbe i predstavljanje knjiga koje su u prošlosti pa i danas identitet aktivnosti Matice hrvatske te aktivnosti koje predstavljaju kulturni identitet grada. Veoma važna aktivnost u proteklom periodu bilo je izdavanje Godišnjaka MH i pohvala autorima koji godinama na njegovim stranicama bilježe najznačajnija događanja iz prošlosti i sadašnjosti Nove Gradiške.

Zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević čestitala je na aktivnostima, posebno na misiji prosvjetiteljstva, te čuvanju nacionalnog identiteta, hrvatske kulture i baštine. Dodala je kako će Grad Nova Gradiška i dalje poticati aktivnosti ogranka.

 

U 2014. godini tradicionalno su na završetku školske godine knjigama darivani najbolji učenici osnovnih i srednjih škola.

 

U povodu Dana hrvatskog jezika organizirano je predstavljanje nove knjige Povijest hrvatskog jezika 3. knjiga: 17. i 18. stoljeće. O toj, ali i knjigama koje su joj prethodile, govorio je prof. dr. Marko Samardžija istaknuvši velik doprinos koji u tom sveobuhvatnom poslu daju najpoznatiji hrvatski znanstvenici, filozofi i kroatisti. Govorio je o formiranju hrvatskog jezika kroz stoljeća i utjecaju koji su na njega imala razna društvena uređenja i zajednice koje su postojale na prostoru sadašnje Hrvatske i Bosne, te značaju koji je hrvatski jezik imao u odnosu na druge jezike, a kojega kako smatra, danas više nema.

U drugom dijelu, koji je imao i edukativni značaj, glavni urednik Ante Bičanić govorio je ne samo o povijesti već i sadašnjosti hrvatskog jezika predstavljajući knjigu Pregled povijesti, gramatike i pravopisa hrvatskog jezika.

 

Izdana je i predstavljena knjiga SELO MALA – Pripovijesti iz minulog doba autorice Zorice Lalić.

 

Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška organizirao je tijekom 2014. godine predstavljanja više knjiga i aktivno sudjelovao u kulturnim i društvenim zbivanjima u Novoj Gradiški.

 

Related Post

VUKOVI PUNI ODLIČJA

Autor - 21/12/2011 0
Natjecatelji Taekwondo kluba Vukovi iz Nove Gradiške imali su tijekom prosinca dva vrlo značajna prvenstvena susreta na državnoj razini. Najprije…