Novogradiški ratni spomenar

586 0

Nakon potpisivanja Sarajevskog sporazuma o bezuvjetnom prekidu vatre, početkom 1992. godine, na novogradiškoj bojišnici održavalo se labavo primirje. Agresor je izazivao na središnjem dijelu bojišnice gdje iz Medara na Mašić, ispaljuje topničke projektile.

Iz Donjih Bogićevaca povremeno se puca i po postrojbama naše vojske u Goricama. Provocirat će i s bosanske obale Save otvarajući vatru strojnicama po Dolini i Mačkovcu. Zapovjedništvo naše vojske poštuje zapovijed Glavnog stožera i ne odgovara na neprijateljske izazove ne ocjenjujući ih kao teže narušavanje Sarajevskog sporazuma. U to su se uvjerili i europski promatrači koji su u Novoj Gradiški.

 

U četvrtak, 9. siječnja, okončani su pregovori predstavnika općinskog Kriznog štaba i Banjalučkog korpusa u Okučanima, pa su kod Davora zamijenjena tijela poginulih boraca naše i neprijateljske vojske. Tijelo jednog našeg borca zamijenjeno je za četiri neprijateljska vojnika, poginula kod Širinaca.

 

Novogradiščani koriste lijepo zimsko vrijeme i varljivo zatišje na bojištu kako bi otklonili posljedice topničkih napada . Ratari na privatnom i društvenom posjedu trude se da obave zaostale poslove, koje su prošle jeseni onemogućili rat i nepovoljne vremenske prilike. Ratari PPK-a Nova Gradiška brali su kukuruz i šećernu repu, sijali jari ječam i pripremali oranice za proljetnu sjetvu.

 

Oživjela je i novogradiška željeznička postaja na kojoj je sve više putnika koji sada najčešće putuju u jednom smjeru – onom prema Novoj Gradiški.

Iako ima oružanih incidenata, primirje se održava. Nažalost pojedine skupine neprijateljskih oružnika djeluju na svoju ruku, nekad i s tragičnim posljedicama. Na svoju ruku djeluju i pojedine skupine naših boraca. U nedjelju, 12 siječnja, izviđačka rupa naše vojske samoinicijativno je ušla u dubinu neprijateljskih položaja. Od snajperskih hitaca poginula su dva naša vojnika. Želeći izbaviti ubijene suborce, skupina naših boraca upala je u naše minsko polje. Tri borca su poginula, a tri su ranjena.

 

Uz pomoć europskih promatrača traži se način za uspostavljanje neposrednih kontakata između naše i neprijateljske vojske kako bi se moglo brzo reagirati na incidente nas bojištu i spriječiti eskalaciju sukoba.

Europski promatrači

 

Kako se procjenjuje u Zapovjedništvu naše vojske, neprijatelj uglavnom poštuje Sarajevski sporazum o prekidu vatre. Problema ima s tzv. teritorijalcima, vođama pobunjenih Srba, četnicima i Martićevom milicijom. Njima ne odgovara miran rasplet sukoba, pa se može očekivati da će i dalje izazivati oružane incidente. Ima dojava da se iz Bosne u zapadnu Slavoniju vraća srpsko pučanstvo, i to dobro naoružano, kako bi nakon povlačenja jugovojske preuzelo njenu ulogu.

 

Od ponedjeljka, 13 siječnja. Kada su na auto-cesti nadomak okupiranog sela Dragalić, a kod razorenog motela „Slavija“, sastali predstavnici Zapovjedništva Operativne grupe Hrvatske vojske Nova Gradiška s predstavnuicima Banjalučkog korpusa u Okučanima, na istom mjestu će se narednih mjeseci održavati česti susreti predstavnika zaraćenih strana. Na polovici puta između Nove Gradiške i Okučana, na tzv. „ničijoj zemlji“, raspravljat će se o poštivanju Sarajevskog sporazuma, razjašnjavati incidenti na bojištu, razmjenjivati zatočenici – nažalost i poginuli pripadnici i jednih i drugih oružanih snaga. Auto-cesta kod Dragalića postat će narednih mjeseci 1992. godine mjesto gdje će u Hrvatsku dolaziti zatočeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz bosanske Posavine i tisuće civilnog hrvatskog i muslimanskog pučanstva, koje će progoniti vlasti samozvane srpske države u Bosni provodeći etničko čišćenje banjalučke regije od nesrpskog pučanstva.

Gorice

Related Post

SLAVČA

Autor - 13/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA,12. ožujka 2013. –  Koristeći vrijeme pogodno za vanjske radove Djelatnici Slavče prionuli su proljetnom poslu i „šminkanju“ gradskih…