OŠ “MATO LOVRAK” NOVA GRADIŠKA

789 0

Osnovna škola „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške ulazi u Europsku uniju s oko 500,000 kuna namijenjenih izradi školskog kurikuluma o sigurnosti djece na internetu.

Zajedno s partnerskim školama: OŠ Veliki Bukovec,OŠ Popovača, OŠ Gripe iz Splita i OŠ Mladost iz Osijeka dobili su zaprojekt „Sigurnost djece na internetu“ financiranje iz IPA programa Razvoj ljudskih potencijala na natječaju „Daljnji razvoj i primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira“ oko 2,5 milijuna kuna. Podršku pri realizaciji projekta pružat će im Hrvatska akademska mreža CARNet, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za zaštitu osobnih podataka te niz lokalnih institucija i organizacija.

 

Tijekom projekta učitelji će razviti i primijeniti dio školskog kurikuluma o sigurnosti djece na internetu u sklopu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Školski kurikulum bit će pripremljen za sve razrede osnovne škole, organiziran u četiri grupe prema uzrastu učenika. Razvoj kurikuluma obuhvaća izradu svih potrebnih obrazovnih sadržaja – interaktivnih igara te politika prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih uređaja. Svi pripremljeni sadržaji bit će besplatno dostupni za korištenje tako da će svim školama u Hrvatskoj pomoći u edukaciji djece, roditelja i učitelja te prevenciji elektroničkog nasilja. Ciljevi su projekta i poboljšanje obrazovnih vještina i stručnost učitelja za poučavanje usmjereno k učenicima, poboljšanje digitalnih kompetencija učenika i razvijanje kritičkogstava prema odgovornoj uporabi IKT-a. Usporedno sa stvaranjem kurikuluma, svi će zajedno raditi na podizanju razine svijesti učenika, učitelja, roditelja, lokalnih zajednica i opće javnosti o pitanjima koja se odnose na dječju sigurnost na internetu.

Projekt započinje edukacijom učitelja koji će otputovati u dva studijska posjeta u Brisel i London, a usavršavat će se i u dvije petodnevne radionice u Hrvatskoj koje će provoditi domaći i europski stručnjaci. Edukacija učitelja obuhvatit će različita europska iskustva o sigurnosti djece na internetu, poučavanje usmjereno na učenika, ishode učenja prema hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

 

U projekt je uključena i nabava mobilnih učionica sa 120 vrhunska tableta i 5 interaktivnih ploča kako bi sve partnerske škole mogle odmah primijeniti naučeno te isprobati multimedijske obrazovne sadržaje na suvremen način.

 

U projekt će direktno biti uključeno 200 učitelja, 220 učenika te 220 roditelja, a očekuje se da indirektno, kroz kampanju podizanja razine svijesti, diseminaciju i daljnju implementaciju školskog kurikuluma bude obuhvaćeno više od 5000 učenika i roditelja te 2500 učitelja. Ravnatelj OŠ „Mato Lovrak“ prof. Mirko Golovrški i koordinatorica Projekta dipl. informatičar Vesna Lončar-Cindrić oformili su školski tim učitelja i stručnih suradnika koji će izravno biti uključeni u projekt, izradu priručnika, radnih materijala i multimedijskih sadržaja.

 

Realizacija projekta započinje u kolovozu 2013.edukacijom učitelja i opremanjem mobilnih učionica, nastavlja se izradom i objavom kurikulumskih sadržaja, a završava pilot testiranjem i diseminacijom u prosincu 2014.Kvalitetu projekta pokazuje i činjenica da se za financiranje ovog projektaOŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške izborila ukonkurenciji s hrvatskim sveučilištima i javnim institucijama.

 

Projektni tim OŠ „Mato Lovrak“, Nova Gradiška

Related Post

Autor - 29/07/2011 0
{vimeo}25056545|400|220|1{/vimeo}

NAJBOLJI MAJSTORI

Autor - 01/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. veljače 2012. – Industrijsko obrtnička škola bila je uspješan domaćin 13. međužupanijskog natjecanja učenika u zanimanju vodoinstalater…