INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA – Zahvaljujući dobroj suradnji s Županijom privodi se kraju obnova škole

776 0

NOVA GRADIŠKA, 24. veljače 2011. – Industrijsko-obrtnička škola i ove godine nastavlja unapređivati uvjete školovanja, kako za učenike tako isto i za sve djelatnike. Privodi se time i cjelokupna obnova škole u koju je do sada utrošeno više od devet milijuna kuna. U pripremi su i novi projekti, a škola je i ove godine domaćin državnim natjecanjima.

 O tome koji se trenutno radovi izvode i koji se projekti pripremaju doznali smo od ravnatelja prof. Mije Matoševića.

 

Nova kuhinja i restoran

 

– Prema dogovoru s Brodsko-posavskom županijom, osnivačem škole, izvode se radovi na proširenju kuhinje i dovršenju restorana -praktikuma za ugostiteljsku struku. U tijeku su građevinski radovi koji imaju za cilj povećati prostor kuhinje u kojoj će učenici moći u zaista kvalitetnim uvjetima izvoditi praktičnu nastavu. Postojeća kuhinja koja je nabavljena prije sedam godina, kada smo počeli s programom kuhara, ne zadovoljava ni standardima ni prostorno. Na temelju dogovora s Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja uspjeli smo osigurati sredstva za nabavu nove kuhinje za koju je trebalo osigurati i odgovarajući prostor, pa predloženo je da se postojeća kuhinja proširi. U tijeku su građevinski radovi i postavljanje svih instalacija, te keramičarski radovi. U drugoj fazi se izvodi pokrivanje i završetak restorana. Služiti će prvenstveno učenicima u dopodnevnim satima da u njemu mogu dobiti sendviče ili neku drugu prehranu. Budući da je poluotvorenog tipa nuditi će usluge naših kuhara i konobara. Njegova prvenstvena namjena je obuka i edukacija za redovne učenike. Imamo upita za cijeloživotno obrazovanje. Od Zavoda za zapošljavanje imamo ponudu da za potrebe tržišta rada, hotela na moru i slično, izvršimo pripremu i obuku onih djelatnika kojima je ona potrebna da bi mogli što kvalitetnije ući u svijet rada. Proširena kuhinja i restoran činit će jednu zatvorenu cjelinu koja će dati kvalitetne uvjete za obuku učenika.

Građevinski radovi su pri kraju. Očekujemo da će krajem ožujka biti završeni da bi učenici zanimanja instalater grijanja i klimatizacije u restoranu spojili i postavili centralno grijanje. Cilj je da šest najboljih škola, koje će doći 30. ožujka u Novu Gradišku na državno natjecanje, postave i u sustav dovedu centralno grijanje.

Očekujemo da će ukupni radovi s opremom stajati oko 350.000 kuna.

 

Uređenje školskog trga

 

U tijeku su pripreme za javni natječaj, koji ide preko odjela za natječaje naše Županije, za uređenje našega trga i terase. Očekujemo da će radovi stajati od 400 do 500 tisuća kuna. Tender je pripremljen i očekujemo da će Županija uskoro otvoriti taj natječaj. Time bi obnova škole dobrim dijelom bila završena, učenici bi imali zaista kvalitetne uvjete. Mislim da su to kao i zaposlenici škole zaslužili.

 

Međunarodna suradnja

 

Radimo nekoliko programa koje smo kandidirali Agenciji za mobilnost s partnerima iz Austrije, a odnosi se na partnerstvo regija, kao i nekoliko programa s strukovnom školom iz Berlina za razmjenu učenika. Iako je konkurencija velika očekujem da će biti rezultata jer smo ponudili kvalitetan program.

 

Solarna elektrana

 

Slijedeći projekt koji pripremamo, za kraj ove ili početak naredne je postavljanje solarne elektrane na krovištu školskih radionica. Pripreme su u tijeku. To je proces koji ne ovisi samo o nama već o energetskoj strategiji Županije i RH. Cilj nam je postaviti jednu elektranu do 10 kilovata iz koje bi se dobivala struja, dio za naše radionice, a dio za pripremu tople vode za restoran. U završnici planiramo elektranu spojiti na trafostanicu. To je cilj. Kako će se projekt i kojom dinamikom realizirati pouzdano ne mogu reći. Mislim da su planovi koji su pred nama ostvarivi ali uz punu podršku Grada Nove Gradiške, Županije i pojedinih ministarstava jer projekt ne može realizirati jedna osoba, a ni jedna institucija.

 

Related Post

DAN OŠ LJUDEVITA GAJA

Autor - 06/06/2014 0
Zahvalnice su dobili učenici koji su sudjelovali na državnom lidranu i ekipa iz prve pomoći koja već 10 godina ide…

POTPORA NADARENOM UČENIKU

Autor - 20/05/2016 0
Profesori i učenici dali potporu Željku Ćelepiroviću, vrlo nadarenom učeniku 2. razreda, kojemu je Gimnazija tiskala Malu zbirku kratkih priča…

OŠ LJUDEVITA GAJA

Autor - 09/06/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 9. lipnja 2014. – Obilježavanje Dana škole tradicionalno je prilika da se dodijele zahvalnice učenicima i njihovim mentorima…