OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA USTROJA SAMOSTALNE PSUNJSKE SATNIJE

2217 0

Autor Franjo Samardžić

CERNIK, 7. listopada 2017. – Svečano i dostojanstveno kod HRTV-ova odašiljača na Psunju i spomenika poginulim braniteljima obilježena je 26. obljetnica ustroja Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-e Nova Gradiška. Okupili su se njeni pripadnici, članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, djelatnicima odašiljača i predstavnicima Općine Cernik, koje su predvodili Mate Botica i načelnik Vitomir Žakić, pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, pripadnici Udruge dragovoljaca domovinskog rada iz prijateljske općine Čavle i Grada Nova Gradiška, koje je predvodio Vlatko Grainer.

Kod spomenika poginulim braniteljima položeni su vijenci i za sve branitelje poginule u obrani odašiljača zapaljeni su lampioni. Molitvu je vodio fra Vjencislav Janjić, koji je tijekom obrane odašiljača braniteljima bio velika potpora. S prigodnim programom sudjelovali su i učenici OŠ „Matija Gebec“ Cernik. Fra Vjencislav Janjić je služio i svetu misu.

Ratnih događanja, obrane odašiljača HRTV-a i Psunja kao strateški važnog područja za rat u zapadnoj Slavoniji, posebno branitelja koji su svoje živote dali za slobodnu i neovisno Domovinu, prisjetili su se fra Vjencislav Janjić, Vitomir Žakić, Mate Botica i brigadir Josip Mikšić, zapovjednik 121. brigade HV-e Nova Gradiška.

Braneći prilaze odašiljaču na Psunju poginuli su Stjepan Škrobić, Ivan Matošević, Robert Petanić, Zlatko Žajgar, Tomislav Ordanić, Stanislav Marić, Zlatko Golubić, Ivan Dakić, Milan Cindrić, Nikola Lončar, Josip Mikolčević, Franjo Kumić, Milan Kurjaković, Zoran Tezić i Zvonko Marinović.

U obrani Psunja i odašiljača poginulo je petnaest, a ranjeno trideset pripadnika Satnije kojom je zapovijedao Luka Zec. Zajedno s brigadirom Josipom Mikšićem, zapovjednikom 121. brigade i Alojzom Sokićem obrani Psunja još od 10. lipnja 1991. godine, ustrojavanju Psunjske satnije i njenom djelovanju na jednom od najtežih dijelova novogradiške bojišnice, obrani su odašiljača, sprječavanju neprijatelja da ga osvoji i onesposobi, a time i uspostavi medijsku blokadu sjeverozapadne Hrvatske. O herojstvu branitelja Psunja govorili su predsjednik općinskog Vijeća Hrvoje Žakić i u ime Odašiljača i veza Denis Nikola Kulušić. Prigodne pjesme recitirale su Tena Terzić, Lea Vojvodić i Petra Sokić, učenice OŠ „Matija Gubec“, a molitvu za poginule branitelje predvodila je Rozalija Terzić, majka jednog od poginulih branitelja Psunja.

Strateški važno područje za vođenje rata u novogradiškom kraju, a od izuzetnog interesa za obranu Nove Gradiške, bio je Psunju. Razlog zbog kojeg je Psunj bio izuzetno važan , ne samo za novogradiško i zapadnoslavonsko bojište, već i za veći dio sjeverozapadne Hrvatske, je odašiljač Hrvatske radiotelevizije. Osim televizijskih i radijskih veza na njemu su bile instalirane i telefonske veze. Ne čudi stoga što je zrakoplovstvo bivše JNA u nekoliko navrata bombardiralo i raketiralo odašiljač u namjeri da ga sruši, a veze onesposobi i područje zapadne Slavonije stavi u medijsku izoliranost.

Samostalna psunjska satnije ustrojena je 5. listopada 1991. godine. Tog se dana 47 boraca Cerničke satnije priključuje 35-orici boraca Cerničkog voda i 18-orici pripadnika Pratećeg voda koji je imao zadaću da nadzire i osigurava cestu Strmac – Brezovo Polje. Tijekom listopada broj njenih pripadnika kreće se od 100 do 160 boraca. Za zapovjednika je imenovan Luka zec. Uspješno satniju vodi sve do travnja 1992. Godine.

Svoju zadaću satnija je uspješno obavila u specifičnom ratnom djelovanju. Osiguravanje i nadziranje strateških točaka na Psunju, a posebice odašiljača HRT-a na Brezovom Polju zahtijevalo je dobro poznavanje terena i dosta domišljatosti. Samostalna psunjska satnija obranila je teritorij koji joj je dan na čuvanje i nadziranje. Njeni borci su bili izloženi svakodnevnim četničkim zasjedama, snajperskim hicima, podmetnutim minama i topničkim projektilima. Dobro fizički pripremljeni i hrabri borci Samostalne psunjske satnije nisu agresoru dozvolili pristup na branjeno područje odašiljača HRT-a.

.

Related Post

Danas je blagdan Velike Gospe

Autor - 15/08/2019 0
Vjernici svake godine 15. kolovoza slave blagdan Velike Gospe kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja proslavili Marijino uznesenje na…