ODANA POČAST ŽRTVAMA SVIH TOTALITARNIH REŽIMA

999 0

NOVA GRADIŠKA, 23. kolovoza 2017. – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je danas u organizaciji Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja. Za sve žrtve položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Molitvu za sve žrtve vodio je Krešimir Baković.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

 Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

-Suosjećajući sa žrtvama svih totalitarnih sustava mi kao Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, kao i ostale udruge proistekle iz Domovinskog rata, okupljamo se svake godine i polažemo cvijeće i palimo svijeće kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Zainteresiranost je iz godine u godinu sve veća, tako da ćemo to činiti i ubuduće. Kao što je poznato totalitarizmi su se javili u 20. stoljeću, najprije s komunizam i Oktobarskom revolucijom, potom fašizam pa nacizam. Mora se objektivno reći da su to zločinački totalitarizmi i ja osobno ne bi pravio razliku po pitanju nekakvih ideala, ciljeva i nekakvih programa. Svi su bili krvavi i ne zna se koji je bio krvaviji. Ustvari zna se, ali nećemo izdvajati niti jedan. Ti totalitarizmi bili su posebno krvavi na našem području, na području Hrvatske i na području Nove Gradiške.

Suosjećamo sa svim žrtvama bez obzira o kojem se režimu radi. Suosjećamo sa 200.000 ubijenih svećenika u vrijeme Staljina, suosjećamo sa milijunima ubijenih u Auschwitzu i drugim logorima, sa 10 milijuna ubijenih u Ukrajini koje je Staljin umorio glađu, sa onima u Katinu koje je ubila Crvena armija. Svi totalitarizmi su zločinački, sve treba osuditi i dovesti u istu ravan, a njihove simbole iz javnog prostora premjestiti u muzeje. Sve treba učiniti bez ikakvih kazni, jer je prošlo vrijeme kazni. Jedni drugima moraju oprostiti jer je to jedina šansa – kazao je prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja.

Related Post