Ove godine u Starcima šljive urodile drugi puta

2039 0

Autor Franjo Samardžić

STARCI, 5. studeni 2018. – Iako je jesen poodmakla temperature su više proljetne pa se i priroda ove godine poigrala s voćkama. U Starcima tako možemo vidjeti šljivik, koji ne samo da je ove jeseni procvjetao već je i ove godine drugi puta urodio.

Ne samo u Starcima, sa šljive je list opao još u kolovozu pa se dogodila retrovegetacija. Voćke bi, kako kaže struka, bez lista trebale biti četiri i pol do pet mjeseci. U ovogodišnjem slučaju to bi bilo šest do sedam mjeseci bez lista pa su šljive ponovo prolistale kako bi stvorile nove razgrađene organske tvari i mogle se prehraniti.

Šljive, kako što je slučaj i sa drugim vrstama voća, nisu prepoznale jesen i krenule su u vegetaciju. Pojava nije tako rijetka, ali da se iz jesenskog cvijeta razviju plodovi malo je rjeđe.

Voćari se pitaju kakve će to posljedice imati na voćku, posebno na urod 2019. godine. Odgovor je da će plodova biti, ali će voćka imati manje cvijeta u proljeće, a time i manje plodova. To znači da će, bez obzira radi li se o šljivi, jabuci, kruški ili nekoj drugoj vrsti voća, posljedica biti značajna materijalna šteta.

Slučaj retrovegetacije kazuje da voćari moraju voditi računa o klimatskim promjenama i da treba djelovati preventivn, a to je da se nakon berbe šljiva, kada je uočeno opadanje lista, voćka tretira običnim kontaktnim fungicidima i izbjegne drastičan primjer retrovegetacije, kakav imamo ove jeseni u Starcima.

Related Post