Ovogodišnje pokladno jahanje potvrdilo Bodovaljce kao mjesto čuvanja graničarske tradicije i običaja

4301 0

Autor Franjo Samardžić
BODOVALJCI, 16. veljače 2020. – Bodovaljci su danas, deveti put za redom, bili u znaku pokladnog jahanja i oživljavanja pokladnog običaja koji seže u vrijeme čuvanja granica na Savi od Turaka. Kao što su nekada svečano odjeveni graničari obilazili svoje suborce na graničnim postajama noseći ima pokladno jelo i piće i danas su svečano odjeveni konjanici i zaprege s tamburašima prošli mjestom i zaustavljali se na postajama gdje su ih častili domaćini. Dobro se zabavljalo, pjevalo i igralo kolo.
Udruga za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti „Pokladno jahanje” Bodovaljci dovela je ove godine u Bodovaljce 45 jahača i tri zaprege. Konjanike i konje blagoslovio je velečasni Roko Ivanović, koji je bio i jedan od jahača.
Okupljanje na otvaranju ove manifestacije ispred mjesnog doma pozdravio je u ime udruge Branko Konjević. Zahvalio se na doprinosu predsjedniku udruge Željku Matijeviću, mještanima, Općini Vrbje i načelniku Igoru Jurišiću, te posebno konjanicima koji su sa svojim konjima došli u Bodovljace, ističući pritom značaj koji Pokladno jahanje u Bodovaljcima ima u očuvanju graničarske tradicije i običaja.
Okupljene je pozdravio Igor Jurišić, načelnik Općine Vrbje, koji je i ove godine kao jahač bio sudionik pokladnog jahanja. Posebno je pohvalio organizatore i vlasnike konja, a gostima poželio ugodan boravak u Bodovaljcima i najavio novi susret u za godinu dana.
Otvarajući Pokladno jahanje saborski zastupnik Davor Vlaović čestitao je uzgajivačima vlasnicima konja, udruzi, načelniku i Općini Vrbje na potpori koji podupiru ovu manifestaciju kojom se, kako je kazao, čuva tradicija našeg kraja i koja je postala ponos općine Vrbje i sela Bodovaljci.
U Mjesnom domu održana je i pokladna zabava na kojoj su posjetitelje zabavljali tamburaški sastav Satir i Stanko Šarić.

Related Post

MONOGRAFIJA O TEHNIČKOJ KULTURI

Autor - 20/11/2013 0
SLAVONSKI BROD, 20. studenoga 2013. – U velikoj županijskoj vijećnici predstavljena je monografija „20 godina Zajednice tehničke kulture BPŽ 1992.…

Izbori 2011.

Autor - 06/12/2011 0
Iz tablice je vidljivo kako su pravaši izgubili zastupničko mjesto zbog svoje podijeljenosti, a HSS jer u Slavonskom Brodu osvaja…