PETA „SARMIJADA I PROVIJADA“

1128 0

NOVA GRADIŠKA, 22. ožujak 2015. – Na petoj „Sarmijadi i provijadi“, održanoj jučer u pansionu „Slavonski biser“, mlada ekipa Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška spravila je najbolju sarmu, a najbolju provu članice KUD-a „Banova Jaruga“

iz Banove Jaruge.

 

U konkurenciji osam ekipa za najbolju sarmu drugo mjesto osvojila je ekipa KUD-a „Sunjanka“ iz Sunje, a treće ekipa „Vranovke“ iz Vranovaca-Bukovlja.

U konkurenciji za najbolju provu drugo mjesto osvojila je prova ekipe Udruge „Kaplani“ i Krapja, a treće članica KUD-a „Bebrinka“ iz Bebrine.

Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Blaženkom Blažević, u kome su još bili Marija Karlovčan-Subić, Ljiljana Siročić, Jelica Pejanić i Artur Janoš, nije ni ove godine u prosudbi za najbolju provu i sarmu imalo ni malo laku zadaću.

Organizatori ove gastronomske manifestacije Turistička zajednica Nova Gradiška, Pansion „Slavonski Biser“ i Udruga čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica Nove Gradiške mogu biti zadovoljni jer se ove godine na natjecanje prijavilo osam ekipa iz Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, pa je ona ove godine dobila širi značaj. Nisu zato na dodjeli nagrada izostale pohvale Dinki Matijević, Ivici Grgiću i Milanu Rosiću od gradonačelnika Željka Bigovića i njegove zamjenice Ljiljane Lukačević.

 

Slavila se jučer u „Slavonskom biseru“, i jela, sarma i prova, gastronomske delicije kojima, čini se, zaborava nema. Za to se brinu, uz organizatore ove jedinstvene turističko-gastronomske manifestacije i brojne žene koje ih još uvijek pripremaju u svojim domaćinstvima. Ako želimo izaći iz stereotipa mora se reći da su u ekipi „ Bebrinke“ bila i dva muškarca, a u ekipi Industrijsko-obrtničke škole, uz dvije učenice, koje se školuju za kuharice, bio i jedan učenik.

 

Ta razliku od prove, koja je u gastronomiji već egzotika, sarma je delicija naše kuhinje. Kako je sinoć dobro kazala mr. Ljiljana Likačević „kad god želimo dati značaj nekom događaju u našim obiteljima, ili šire, onda na stol stavimo sarmu, bez obzira radi li se o radosnim ili tužnim povodima“.

Related Post