POLICIJA SAVJETUJE I UPOZORAVA

404 0

Oprez s pirotehnikom: Kazne su velike, a možete se i ozlijediti

 

U vremenu od 14. prosinca, do 8. siječnja, policija provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Pirotehnička sredstva I. razreda, mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama ili kioscima, samo osobama starijim od 14 godina. Pirotehnička sredstva II. razreda mogu se prodavati u ovlaštenim prodavaonicama, vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja 2013. godine, osobama starijim od 16 godina. Pirotehnička sredstva III. razreda, mogu se prodavati također u ovlaštenim prodavaonicama, od 15. prosinca do 1. siječnja, samo punoljetnim osobama.

 

U vremenu od 27. prosinca do 1. siječnja, dozvoljena je upotreba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda, samo punoljetnim osobama. Zabranjena je upotreba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda od 2. siječnja do 26. prosinca. Izričito je zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i prostorima u kojima se nalazi veći broj ljudi.

 

Za prekršaj nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava, novčane kazne za pravnu osobu iznose od 20 do 40 tisuća kuna. Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, novčane kazne za fizičku osobu iznose od jedne (1) do pet (5) tisuća kuna.

 

Policija savjetuje i upozorava građane, da u ove predblagdanske dane i na same blagdane, budu odgovorni i savjesni, te da se u prometnim gužvama međusobno toleriraju i uvažavaju, te nikako ne konzumiraju alkohol ako sjedaju za upravljač svog vozila. Policija također, upozorava građane da ne konzumiraju alkohol i tako alkoholizirani koriste pirotehnička sredstva, pogotovo da ih ne daju na uporabu maloljetnim osobama, posebice djeci, kako bi se izbjegla ozljeđivanja, a blagdani proslavili dostojanstveno.

Related Post