PREDSJEDNIČKI IZBORI (audio izjave gradskog izbornog povjerenstva i dr. D. Oršulića, predsjednika gradskog HDZ-a)

932 0

NOVA GRADIŠKA, 11. siječnja 2015. – U drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske od 12.678 građana sa pravom glasa na birališta je izašlo čak 6.961 birača. U najneizvjesnijim izborima u modernoj hrvatskoj povijesti

Novogradiščani su kandidatkinji Hrvatske demokratske zajednice i njenih koalicijskih partnera Kolindi Grabar – Kitarović povjerili 3.762 glasa, dok je za, aktualnog predsjednika, Ivu Josipovića, kojega su podržavale stranke „Kukuriku“ koalcije na čelu sa SDP-om, glasalo 3.017 građana.

 

Dok se na nacionalnoj razini, sve do službene objave Državnog povjerenstva, vodila mrtva utrka u kojoj je Grabar – Kitarović tijesno pobijedila protukandidata Ivu Josipovića u Novoj Gradiški je osigurala prednost od 745 glasova, što je, s obzirom na broj birača, velika razlika.

Nova predsjednica najviše glasova (350 : 186) dobila je na biračkom mjestu br. 5 na kojemu su glasali birači s prebivalištem u ulicama: Ivana Gorana Kovačića, Gaj, Miloša Đurića, Andrije Hebranga, Ernesta Purgarića, Slave Raškaj i Željeznička. Dok je najmanji broj glasova (164 : 190) dobila na biračkom mjestu br. 9 na kojemu su glasovali birači s prebivalištem u ulicama: Alojzija Stepinca, Cvjetni trg, Ivana Gundulića, Kolodvorska, Maksimilijana Benkovića, Matije Antuna Relkovića, Nikole Tesle, Slavonskih Graničara, Trg kralja Tomislava i Vladimira Nazora.

Za Ivu Josipovića najviše se glasalo na biračkom mjestu br. 8 (Naselje Urije) gdje je osvojio 345 glasova, a Kolinda Grabar – 282 Kitarović. Najmjanje birača za Ivu Josipovića glasalo je na biračkom mjestu br. 12 (Kovačevac i Slavonska ulica) gdje je osvojio 121, a K. Grabar – Kitarović 194 glasova.

Glasačko tijelo najviše je bilo podijeljeno na biračkom mjestu br. 1 koje obuhvaća ulice – Josipa Juraja Strossmayera, Bana Ivana Mažuranića, Voćarsku, Braće Radića, Svetog Roka, Matije Gupca, Kralja Petra Krešimira IV, Izidora Kršnjavog, Franje Račkog i Ulicu Javora – na kojemu je Grabar Kitarović osvojila 263 glasa, a Josipović 255. Najveća razlika evidentna je na, već spomenutom, biračkom mjestu br. 5.

 

Kolinda Grabar – Kitarović, ne samo da je prva žena predsjednik RH, nego je i prva predsjednica koja dolazi iz redova HDZ-a još od pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, naravno, ako izuzmemo Vlatka Pavletića koji je nakon smrti predsjednika Tuđmana kratko obnašao istu funkciju kao vršitelj dužnosti.

HDZ zajedno sa koalicijskim partnerima pod vodstvom Tomislava Karamarka ostvarila je još jednu izbornu pobjedu, a tendencija uspinjanja stranke bila je već vidljiva na prošlogodišnjim izborima za EU parlament.

SDP i vladajuća „Kukuriku“ koalicija je pak od preuzimanja Vlade doživjela drugi izborni poraz za redom, što je svakako razlog za uzbunu posebice zbog činjenice što su ove godine novi parlamentarni izbori.

U svakom slučaju očekuje nas zanimljiva i burna izborna godina.

Lidija Klašnja – Petrović, predsjednica izbornog povjerenstva za Grad Novu Gradišku

{saudioplayer}../audio/kololidija.mp3{/saudioplayer}

dr. Dražen Oršulić, predsjednik gradskog ogranka HDZ-a Nova Gradiška

{saudioplayer}../audio/kolorsulic.mp3{/saudioplayer}Related Post

PRVO ČITANJE PRORAČUNA

Autor - 04/12/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 4. prosinca 2013. – Prema prijedlogu gradskog proračuna, koji je jučer bio na prvom čitanju pred gradskim vijećnicima,…

PRIJEM ZA DOBITNIKA OSKARA ZNANJA

Autor - 18/07/2015 0
NOVA GRADIŠKA – Novogradiški gradonačelnik Željko Bigović upriličio je 17. srpnja prijam za Zvonimira Oršulića, talentiranog i uspješnog mladog glazbenika…