GRADSKA KNJIŽNICA

906 0

NOVA GRADIŠKA 25. travanj 2012. – Spisateljica, novinarka, urednica rubrika o kulturi u Večernjem listu, Branka Primorac posjetila je danas Gradsku knjižnicu predstavivši novo izdanje svoje najpopularnije uspješnice, dječjeg romana „Maturalac“. Ova politologinja po struci dobitnica je brojnih literarnih nagrada za svoja dijela od kojih su najvažnije nagrada „Mato Lovrak“ 1993. godine za spomenuti „Maturalac“, proglašen najboljim romanom za mladež iste godine, te nagrada “Bili su prvi kad je trebalo” koju je osvojila biografskom dokumentarnom prozom „Perešin, život i smrt“ 2001. godine.

 

U ugodnoj atmosferi dječjeg odjela Gradske knjižnice Primorac je s učenicima novogradiških osnovnih škola razgovarala o nastanku ovog djelomično i autobiografskog djela koje opisuje maturalno putovanje kroz mnoge interesantne doživljaje koje prolaze protagonisti. No, najveći kuriozitet je taj da sama autorica nikada nije ni išla na maturalno putovanje. U Osnovnoj školi na maturalac je nije pustila majka koja je bila zabrinuta za svoju djevojčicu. U srednjoj školi, pošto je pohađala 1.,2. i 3. razred  tadašnju tzv. eksperimentalnu napredniju Gimnaziju, premjestivši polaznike njezinog razreda u klasični četvrti razred koji je već „obavio“ , također je propustila taj doživljaj. No zahvaljujući prepričavanjima prijatelja koji su išli na putovanje ali i svoje imaginacije napisala je dijelo koje je danas uvršteno u redovnu lektiru 7. razreda Osnovnih škola diljem Hrvatske.

– „Iz sitnih i malih životnih događaja može se napraviti literarno dijelo“. – riječi su ove autorice, kreativne u svakom pogledu književnosti kao umjetnosti, skromne i pristupačne veličine što je i danas dokazala odgovarajući osnovnoškolcima na razna pitanja o romanu.

Gradska knjižnica na čelu s prof. Biljanom Dakić i danas je, po tko za koji put, priredila ugodan i smion kulturni događaj. Učenici OŠ „Ljudevit Gaj“ i OŠ „Mato Lovrak“ pod vodstvom svojih nastavnica potrudili su se i pripremili za ovaj susret  likovnim i dramskim izražanjem prikazavši roman kroz slike i odglumivši najzanimljivije sekvence fabule.

Branka Prmorac na kraju je zahvalila na gostoljubivosti domaćina i pohvalila nadarenost mladih Novogradiščana koji su iznenadili interpretacinom. No to ni ne čudi jer se upravo u Novoj gradiški priča najčišći hrvatski standardni književni jezik.

Uz ovakve susrete, dobar posao i susretljivost djelatnika kulturnih institucija grada ne bi bilo čudno da Nova Gradiška iznjedri još nekoliko Gavrana.

Related Post

DANI GRIGORA VITEZA 2014. (foto)

Autor - 26/02/2014 0
NOVA GRADIŠKA – U utorak, 25. veljače, na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Nova Gradiška održan je vedri program tradicionalne manifestacije…