PROF. MIŠO DRLIĆ, DUGOGODIŠNJI RAVNATELJ UČILIŠTA MAR

1802 0

Puna 41 godina rada, od toga 24 godine nesebičnog zalaganja i rada u realizaciji osnovnoglazbenog obrazovanja i programa glazbeno-scenske i kazališne djelatnosti,

neiscrpna energija i entuzijazam kakvi se rijetko viđaju, obilježili su profesionalni put profesora Miše Drlića

 

Autor: Sanja Bukvić/Gradski radio

 

Profesor Mišo Drlić rođen je 12. ožujka 1946. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Novoj Gradiški, a diplomirao 1970. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Čitav svoj radni vijek radi u Novoj Gradiški: kao profesor u Gimnaziji i Srednjoškolskom centru, a od 1989. godine ravnatelj je Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković i Osnovne glazbene škole koja djeluje u sastavu Učilišta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: Povelje Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta uz 90. obljetnicu postojanja i rada, Medalje i Nagrade grada Nova Gradiška, velikog broja priznanja državnih institucija, institucija i udruga Nove Gradiške i šire okolice. Čitav je svoj radni vijek posvetio kulturi našega grada, odgoju i obrazovanju brojnih generacija u sustavu srednjeg i 24 godine glazbenog obrazovanja. Od prvog siječnja godine koja je nastupila, profesor Drlić u više je nego zasluženoj mirovini.

 

DOJMOVI

Teško je pisati o čovjeku kojega si svakodnevno susretao gotovo punih dvadeset godina, opisati ga i na neki način zahvaliti mu za sav njegov rad.

Uvijek prvi, uvijek spreman pomoći, pronaći rješenje i odgovor. Svako jutro otvarao nam je vrata Učilišta, tog novogradiškog hrama kulture kako često volimo reći, sudjelovao u pripremanju i organiziranju svih manifestacija i programa, a nakon svih njih zadnji odlazio i gasio svjetla.

– Mislim da bi mnogi mali gradovi bili sretni kad bi imali toliko kulturnih sadržaja kao Nova Gradiška – rekla je jednom prigodom istaknuta pijanistica i glazbenica Ida Gamulin.

Da je tomu tako potvrđuje impozantna brojka od 1340 manifestacija i programa realiziranih u proteklih 20 godina u novogradiškom Domu kulture koje je vidjelo preko 345.000 posjetitelja. Na svakoj od njih je bio profesor Drlić.

 

– Uvijek sam volio reći da je ustanova kojoj sam bio na čelu, novogradiški hram kulture, naš Lisinski, naš HNK jer ovdje su naši sugrađani „konzumirali“ vrhunska ostvarenja kazališne, glazbene, glazbeno-scenske, likovne i filmske kulture i književnosti. Sve njih sam s velikim zadovoljstvom, kao domaćin, dočekao i ispratio. Stoga, veliko hvala svim kazališnim i koncertnim kućama u Hrvatskoj s kojima sam ostvario iznimnu suradnju i doveo ih u naš mali grad željan kulture i umjetnosti – kaže profesor Drlić.

Možda još više govori čestitka i pismo zahvale profesoru Drliću koju su uputili književnik Miro Gavran i njegova supruga Mladena čestitajući mu na visokom priznanju, Nagradi grada Nova Gradiška, koja govori ne samo o njegovom radu već i samom Učilištu:

– Svih ovih godina, a može se reći i desetljeća, nesebičnim radom i začudno velikom energijom učinio si sve da Nova Gradiška postane i ostane grad kulture. Zahvaljujući tvome zauzimanju građani Nove Gradiške već godinama imaju privilegiju konzumirati birane kulturne sadržaje.

 

Ono što je još značajnije je kvaliteta i raznovrsnost programa koje su Novogradiščani imali prigodu vidjeti. Mnogi su glumci i glazbenici debitirali upravo u POUMAR-u, sva hrvatska kazališta održala su predstave na daskama Učilišta, brojni susreti, smotre i koncerti našli su svoje mjesto u novogradiškom Domu kulture. I kao što rekoše prigodom jednog gostovanja u Novoj Gradiški predstavnici Saveza Društava Naša djeca Hrvatske – Vi ste nam svoju KUĆU otvorili svim srcem i spremnošću da se u njoj osjećamo ugodno i radosno… A to nema cijene i zaslužuje posebnu zahvalnost!

 

DOMOVINSKI RAT – GRANATAMA PO KULTURI

U ratnom vihoru zgrada novogradiškog Doma kulture bila je prva na meti agresora. No, usprkos svemu, kulturni djelatnici na čelu s profesorom Drlićem, tada direktorom Narodnog sveučilišta „MAR“, promovirali su kulturu života i život dostojanstva.

– Raketa je pogodila krovište iznad kazališne pozornice, a bomba prekinula tolike mladosti. Uništili su nam krov, razbili sva stakla, izbili većinu vrata, razrušili dio Glazbene škole, Knjižnice… no, nisu nas zastrašili. Pucali su, razbijali, mi smo sređivali stanje, spašavali svaku knjigu, instrument, tako da smo izašli iz rata, a da nam nijedna olovka nije nedostajala. I dok su još, takoreći, bombe padale oko nas, mi smo u Sveučilištu, na pozornici koja je tada još bila sa skelama, 14. ožujka 1993. održali večer Tamburaškog orkestra HTV-a pod nazivom „Za Gradišku opet Novu“, jer smo željeli da u grad što prije vratimo život – s ponosom govori prof. Drlić.

– Mislim da smo uspjeli izvršiti ratni zadatak – sačuvati sve što se ima, opstati, održati i unaprijediti život kulture u gradu, vratiti joj dostojanstvo – kaže naš sugovornik.

 

GLAZBENA ŠKOLA UČILIŠTA RELOVIĆ

U sastavu Učilišta djeluje i Osnovna glazbena škola. U vremenu rada profesora Drlića osnovno glazbeno obrazovanje završio je veliki broj učenika. Mnogi od njih nastavili su školovanje na visokim glazbenim školama, a dio se njih vratio u naš grad i kao glazbeni pedagozi rade u „svojoj“ školi. Poseban ponos je činjenica da je Škola u razdoblju profesora Drlića ostvarila izvrsne rezultate na brojnim državnim natjecanjima. Pjevački zbor Škole godinama je u vrhu zborskog pjevanja osnovnih glazbenih škola RH i dobitnik je 11 medalja i plaketa za osvojena 2. i 3. mjesta na Državnim natjecanjima, a zapažene su nastupe i uspjehe imali i instrumentalisti škole.

– Veliko hvala svim učenicima i njihovim roditeljima, hvala svim glazbenim, osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvu kulture, Hrvatskoj zajednici pučkih otvorenih učilišta, Hrvatskom društvu glazbenih i plesnih pedagoga, gradu Nova Gradiška i Brodsko – posavskoj županiji, Uredu državne uprave u BPŽ. Veliko hvala na uspješnoj suradnji Župi Bezgrješnog začeća BDM Nova Gradiška, hvala brojnim glazbenim umjetnicima koji su zajedničkom suradnjom svoje koncerte održali u našoj dvorani, ali i drugim prostorima u gradu. Hvala svim gradskim ustanovama i njihovim ravnateljima i djelatnicima i brojnim udrugama, institucijama i pojedincima s kojima sam kao ravnatelj surađivao. Odlazim u mirovinu bogatiji za izuzetno iskustvo i zadovoljstvo što su mi bili suradnici – ističe profesor Drlić.

 

UMJESTO OPROŠTAJA

Kažu da djela govore više od riječi. Na profesora Drlića će nas podsjećati svi oni brojni koncerti, kazališne predstave, susreti, izložbe koje su Novogradiščani imali zadovoljstvo dijeliti s njime i ovom ustanovom. Pisma podrške i zahvale stižu ovih dana profesoru Drliću s raznih strana – kazališnih kuća, glazbenika, Hrvatske zajednice Pučkih otvorenih učilišta, udruga, učenika, roditelja, sugrađana…

Za kraj izdvojimo pismo zahvale jednog nama posebnog pisca čvrsto vezanog za Novu Gradišku, bivšeg srednjoškolskog učenika profesora Drlića, Mire Gavrana koji je sve svoje predstave, kad god je to mogao, pretpremijerno prikazivao svojim sugrađanima:

– Dragi Mišo! Želimo ti od srca čestitati na svemu što si učinio u proteklim desetljećima za afirmaciju kulture i obrazovanja u Novoj Gradiški. S velikim zadovoljstvom smo surađivali s Tobom i s Tvojim uigranim timom svih ovih godina, cijeneći Tvoju požrtvovnost i profesionalnost. Za većinu kazališta i kazališnih ljudi u Hrvatskoj Ti si postao pojmom vrhunskog organizatora kazališnih gostovanja, a samim time Nova Gradiška je postala jednim od najdražih kazališnih odredišta, s publikom koja je duboko u srcima hrvatskih glumaca. Želimo Ti mirne i ugodne umirovljeničke dane. Ti si svoju mirovinu višestruko zavrijedio svojim nesebičnim radom. Priželjkujemo nastavak naših druženja na predstavama u Novoj Gradiški, ali i u Zagrebu gdje ćeš uvijek biti dobrodošao na svim izvedbama Teatra Gavran, a vjerujemo i na predstavama drugih kazališta i kazališnih grupa.

 

Predsjednik Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta Damir Matković piše

– Poštovani Mišo, u ime Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta i svoje osobno ime, zahvaljujem Ti na doprinosu ukupnom razvoju i unaprjeđenju života u Novoj Gradiški. Svojim znanjem i radom, s velikom ljubavlju i autentičnim pristupom obnašao si dužnost ravnatelja POUMAR te prenosio društvene i duhovne vrijednosti. Tvoj plemeniti rad i nesebično davanje obilježilo je dugi niz godina rad Učilišta Relković i kulture u Novoj Gradiški te djelovanje Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta. Bila nam je čast i zadovoljstvo surađivati s Tobom. Želim Ti dobro zdravlje, sreću i dug život.

 

Glumci Kazališne grupe Lectirum iz Zagreba profesoru Drliću uputili su pismo sljedećeg sadržaja:

– Poštovani i dragi Mišo, Kazališna grupa Lectirum Vam zahvaljuje na prekrasnim gostovanjima koja su bila ispunjena profesionalnom ozbiljnošću i ljudskom srdačnošću. O Vama na našim putovanjima najčešće govorimo kao o scenskom profesionalcu od kojega bi se moglo jako, jako, jako, jako puno naučiti. Takve osobe se s mirovinom ne UMIROVLJUJU. To će reći da očekujemo da svoje iskustvo, znanje i duhovno bogatstvo pretočite u kulturni priručnik kako bi mladima bilo lakše nastaviti. Isto tako očekujemo da nikne neka nova udruga ili neko kulturno društvo koje ćete voditi. Nadamo se da je i građanima Nove Gradiške jasno da stečeno zlato čuvaju, jer jedino zlato nikada ne gubi sjaj. Dragi naš sjajni Mišo, nadamo se i dalje sjajno surađivati!

Srdačno Vaši glumci Lectiruma: Ksenija Pajić, Matija Prskalo, Zijad Gračić i Mladen Čutura

 

Lijepim željama i riječima podrške i zahvale pridružuju se svi oni koji su imali zadovoljstvo surađivati s profesorom Drlićem.

U ime svih nas možemo samo reći – hvala i čista petica profesore! Za život kulture, za dostojanstvo, za grad Novu Gradišku!

 

 

Related Post

U DVORANI RELKOVIĆ

Autor - 09/04/2013 0
Dvorana RELKOVIĆ u petak 5.travnja 2013. ponovno je , na zahtjev i želju brojnih poklonika Trenkovaca ugostila članove ovog najbrojnijeg…

MEĐUNARODNI USPJEH

Autor - 30/04/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 30. travnja 2014. – Jedna od najznačajnijih svjetskih harmonikaških manifestacija i sigurno jedna od vodećih na europskoj razini…