PRVO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU

611 0

DRAGALIĆ, 16. veljače 2015. – Zahvaljujući KUD-u Dragalić, potpori Općine Dragalić, mještana Dragalića i Gorica, lijepa slavonska tradicija pokladnog jahanja oživjela je u Dragaliću. Okupila su se jučer na prvom pokladnom jahanju

34 jahača i 3 zaprege iz novogradiškog kraja. Praćena tamburašima pokladna povorka prošla je kroz Dragalić i Gorice zaustavljajući se na tri punkta na kojima su se sudionici krijepili slavonskim suhomesnatim i krušnim delicijama, popili rakiju i vino, te zapjevali i zaplesali.

Na okupljanju jahača u središtu Dragalića od Katice Matijašević, predsjednice KUD-a Draglić i općinskog načelnika Zvonimira Karlika moglo se čuti da će se, ova tradicijska i kulturna baština, kao stari običaj iz vremena Vojne krajine i graničara na Savi gdje su čuvali granicu od Turaka, a konjanici im svečano odjeveni uz pjesmu i nosili okrjepu, nastavit i u narednim godinama.

Predsjednica KUD-a Katica Matijašević, zahvalila je jahačima što su došli u Dragalić i mještanima priuštili da uživaju u ljepoti konja i tradiciji.

Zvonimir Karlik, načelnik Općine Dragalić, zahvalio se KUD-u Dragalić i njegovim članovima što su odlučili od zaborava sačuvati običaj pokladnog jahanja naglašavajući kako su se već iskazali brojnim kulturnim manifestacija, a ovom dodali novi sadržaj u kulturno-umjetničkom životu Općine Dragalić. Zahvalio se i konjanicima koji su u Dragalić došli na prvo pokladno jahanje te izrazio zadovoljstvo što se KUD Dragalić svrstao među četrdesetak organizatora pokladnog jahanja u Hrvatskoj koji njeguju dio povijesti svog kraja. Razlog je to, kako je kazao, da će Općina Drgalić u narednim godinama davati financijsku potporu za ovu manifestaciju.

Načelnik Općine Zvonimir Karlik i predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Bunjevac ispratili su konjanike ispred mjesnog doma, nakon što je fra Ivo Brezović, župnik Župe Duha Svetoga iz Gornjih Bogićevaca blagoslovio konjanike.

Related Post

DAN OPĆINE DRAGALIĆ

Autor - 17/01/2012 0
DRAGALIĆ, 17. siječanj 2012. – U Dragaliću je danas bilo iznimno svečano. Tradicionalno je obilježen 17. siječanj, Dan općine Dragalić.…

BOJIŠNICA USRED SELA

Autor - 16/05/2012 0
GORICE – U nedjelju se u Goricama s razlogom slavilo. Obnovljen je i otvoren društveni dom koji je bio na…