PRVO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU

749 0

DRAGALIĆ, 16. veljače 2015. – Zahvaljujući KUD-u Dragalić, potpori Općine Dragalić, mještana Dragalića i Gorica, lijepa slavonska tradicija pokladnog jahanja oživjela je u Dragaliću. Okupila su se jučer na prvom pokladnom jahanju

34 jahača i 3 zaprege iz novogradiškog kraja. Praćena tamburašima pokladna povorka prošla je kroz Dragalić i Gorice zaustavljajući se na tri punkta na kojima su se sudionici krijepili slavonskim suhomesnatim i krušnim delicijama, popili rakiju i vino, te zapjevali i zaplesali.

Na okupljanju jahača u središtu Dragalića od Katice Matijašević, predsjednice KUD-a Draglić i općinskog načelnika Zvonimira Karlika moglo se čuti da će se, ova tradicijska i kulturna baština, kao stari običaj iz vremena Vojne krajine i graničara na Savi gdje su čuvali granicu od Turaka, a konjanici im svečano odjeveni uz pjesmu i nosili okrjepu, nastavit i u narednim godinama.

Predsjednica KUD-a Katica Matijašević, zahvalila je jahačima što su došli u Dragalić i mještanima priuštili da uživaju u ljepoti konja i tradiciji.

Zvonimir Karlik, načelnik Općine Dragalić, zahvalio se KUD-u Dragalić i njegovim članovima što su odlučili od zaborava sačuvati običaj pokladnog jahanja naglašavajući kako su se već iskazali brojnim kulturnim manifestacija, a ovom dodali novi sadržaj u kulturno-umjetničkom životu Općine Dragalić. Zahvalio se i konjanicima koji su u Dragalić došli na prvo pokladno jahanje te izrazio zadovoljstvo što se KUD Dragalić svrstao među četrdesetak organizatora pokladnog jahanja u Hrvatskoj koji njeguju dio povijesti svog kraja. Razlog je to, kako je kazao, da će Općina Drgalić u narednim godinama davati financijsku potporu za ovu manifestaciju.

Načelnik Općine Zvonimir Karlik i predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Bunjevac ispratili su konjanike ispred mjesnog doma, nakon što je fra Ivo Brezović, župnik Župe Duha Svetoga iz Gornjih Bogićevaca blagoslovio konjanike.

Related Post