SASTANK NEZADOVOLJNIH ŽUPANA PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA

557 0

Zaboravljena je panonska regija, a nema ni komunikacije s Ministarstvom regionalnog razvoja

 

SLAVONSKI BROD, 26. studenog 2012. – Na sastanku pet slavonskih župana koji se danas održao u Slavonskom Brodu, bilo je riječi o problemima koje podjednako muče sve slavonske županije.

 

Na prvoj točki dnevnog reda govorilo o provedbi i financiranju projekata iz EU fondova u kontekstu podjele Republike Hrvatske na dvije statističke regije. Istaknuto je kako je ova podjela dogovorena bez prethodne konzultacije s županijama, te da se takva podjela kosi s kohezijskom politikom, partnerskim nastupom i harmoničnim razvojem svih regija podjednako. Baza projekata za koju je izdvojeno gotovo 2, 5 milijuna kuna temeljena je na ustrojavanju Panonske regije, te kao takva nije primjenjiva na sadašnju podjelu.

Kao primjer navedena je regionalna podjela u zemljama Europske unije, gdje se regije dijele po razvijenosti (više se potiču slabije razvijene regije) kako bi se stvorili ravnomjerni uvjeti za potencijalne ulagače. Na sastanku je istaknuto kako je sadašnja komunikacija s Ministarstvom regionalnog razvoja po ovim pitanjima nedovoljna i neadekvatna, te da slavonske županije nisu zastupljene u tijelima na razini ministarstava u kojima se raspravlja i utvrđuju prioritetni projekti. Slijedom toga, dogovoren je zajednički nastup svih slavonskih županija prema Ministarstvu regionalnog razvoja, s prijedlogom za ustrojavanje zajedničkog Fonda na razini države za predfinaciranje i sufinanciranje projekata slabije razvijenih županija kako bi se stvorili jednaki uvjeti za buduća ulaganja, kao i revizija i prilagođavanje sadašnje baze projekata podjeli Republike Hrvatske na dvije statističke regije.

 

Raspravljalo se i o županijskim depozitima za kreditne programe koje su provodila Ministarstva i županije. Naime, neki od korisnika potpora nisu vratili sredstva jer su propali ili otišli u stečaj, te se banke , iskoristivši sve dostupne instrumente nisu od njih mogle naplatiti, pa su potraživanja naplatila iz županijskih garantnih depozita čime su oštetile županijske proračune. Depoziti namijenjeni daljnjem razvoju gospodarstva su tako izgubljeni, a pojavio se i problem s Državnom revizijom koja upozorava na negativni saldo. Zaključeno je da i ovaj problem treba riješiti na državnoj razini, izložiti ga na budućim sastancima Zajednice županija, te zajednički uputiti zahtjev Ministarstvu financija za izradu akata kojima bi se utvrdio model brisanja duga iz proračuna županija.

 

Zadnja točka današnjeg sastanka bio je prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola koji se financira dijelom iz proračunskih sredstava županija, a dijelom iz decentraliziranih sredstava. Kako je iznos decentraliziranih sredstava znatno smanjen, a cijene karata rastu sukladno povećanju cijena goriva, velik dio tereta pao je na proračunska sredstva, što je neodrživ model za daljnje funkcioniranje županija, posebice za razvoj školstva u cjelini. Treba imati na umu da je zakonodavac nametnuo i nove izdatke uz smanjenje sredstava, kao što su HACCAP certifikacija, deratizacija i slično.Uz dogovor da će se župani svih pet slavonskih županija od sada sastajati jednom mjesečno kako bi zajednički raspravljali o vitalnim pitanjima od zajedničkog značaja, dogovoren je i zajednički nastup o problemu decentraliziranih sredstava u školstvu prema nadležnom Ministarstvu.

 

Pod točkom razno govorilo se o poslovanju županijskih bolnica koje se neutemeljeno i neopravdano, od strane Ministarstva zdravlja, optužuje da generiraju dugove, jer kako je istaknuo župan Tolušić “bolnice su krive jer liječe ljude”, odnosno, uvelike se premašuju kvote operacijskih zahvata i tretmana koje financira HZZO, o čemu će se također raspravljati na jednom od idućih sastanaka kako bi se utvrdile daljnje mjere postupanja. Kao neke od budućih tema sastanaka bit će legalizacija objekata posebice u poljoprivredi i Zakon o državnom i poljoprivrednom zemljištu. Na sastanku su nazočni bili brodsko-posavski župan Danijel Marušić i njegovi zamjenici, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, vukovarsko -srijemski župan Božo Galić, zamjenik požeškog župana Željko Jakopović, dok osječko-baranjski župan dr.sc. Vladimir Šišljagić nije bio nazočan zbog ranije zakazanog sastanka. Na sastanku s u bili predstavnici razvojnih agencija pet slavonskih županija, te pročelnici upravnih odjela.

Related Post