SEKULIĆ U STEČAJU – 300 MOLBI ZA 50 RADNIH MJESTA

1413 0

Sekulić je jedinstven u stečaju. Vjerovnici potražuju 30 milijuna kuna, a vrijednost i Sekulićeve imovine iznosi 125 milijuna kuna

NOVA GRADIŠKA, 1. rujna 2010. – Kako se provodi stečaj u DI Sekulić doznali smo u razgovoru s stečajnim upraviteljem Zdenkom Bešlićem. Za sve one koji traže posla, posebno za bivše radnike

Sekulića trenutno je najznačajniji natječaj za 50 radnih mjesta koji je raspitala tvrtka Drvna industrija Nova Gradiška, koja će nastaviti proizvodnju u iznajmljenim pogonima Sekulića.

 

Primaju se radnici i priprema proizvodnja

Primamo molbe, koje se ovdje prikupljaju, a bit će obrađene od strane nove tvrtke DI Nova Gradiška. Do danas je stiglo 280 molbi i još nešto putem pošte. Sigurno će biti preko 300 molbi. Važno je da smo u okviru ugovora o najmu unijeli i odredbu da prednost kod zapošljavanja imaju radnici bivše grupacije Sekulić, neovisno jesu li iz Xyla na kojem je otvoreni i zatvoren stečaj, Dendrona ili Sekulića.

 

Kada očekujete da bi se mogla pokrenuti proizvodnja?

Od prvih dana kao stečajni upravitelj podržavam projekt inozemnog strateškog partnera koji sa gradskom tvrtkom treba revitalizirati proizvodnju u Sekuliću. Ugovor o najmu Pilane i prostora bivše Slavonija radinosti zaključen je 16. kolovoza. Trenutno je pogon Pilane u remontu i pripremaju se uvjeti za početak rada. Radovi se obavljaju posljednja dva tjedna. Očekujemo koncem idućeg tjedna završetak remontnih radova. Novoj tvrtki DI Nova Gradiška ponudili smo i logističke usluge Sekulića, kao što su računovodstveno-financijski poslovi, pravni, kadrovski i komercijalni poslovi. Dali smo ponudu koja nije mogla biti odbijena. Nije moje da o tome govorim, ali očekujem da će se proizvodnja pokrenuti u drugoj polovici rujna.

Zdenko Bešlić

 

Nije bilo kapitala za nastavak proizvodnje

 

Da li je u stečaju bez strateškog partnera mogla biti nastavljena proizvodnja?

Prva odluka koju sam sa suradnicima donio bila je da Sekulić u stečaju ne ide u nastavak proizvodnje. Dobro smo to analizirali. U stečajnom postupku nije bilo uvjeta za nastavak proizvodnje je nije bilo obrtnih sredstava. Trebalo je od Hrvatskih šuma nabaviti trupce, a značajno je u proizvodnji učešće elektirične energije. Trebalo je osigurati novac za plaće stotinjak radnika i za realizaciju programa, uključujući proizvodnju namještaja. Kada se dodaju troškovi uvoznog repromaterijala i namještaj koji se prodaje kroz salone na odgođeno plaćanje od 12 ili 24 mjeseca bilo je jasno da uvjeta za proizvodnju u stečajnom postupku nismo imali.

 

Svi vjerovnici, pa i radnici, će biti isplaćeni

 

Hoće li se podmiriti svi vjerovnici?

Prošlo je nepunih deset mjeseci od otvaranja stečajnog postupka 11. studenog 2009. godine. U siječnju su ispitane tražbine vjerovnika, održana je Skupština i konstituiran odbor vjerovnika i održane dvije sjednice. Procijenjena je imovinu Skulića: nekretnine, strojevi, oprema, zalihe, a pripremio sam i uvjete da se imovina može prodavati. Stečaj Sekulića je atipičan stečaj u odnosu na ostale stečajne postupke. Za razliku od Sekulića, u preko 90 posto stečajeva su dugovi i obveze znatno veće od imovine. Dugovi Sekulića utvrđeni na prvom ispitnom ročištu u iznosu od 30 milijuna kuna od kojih radnici potražuju 7,7 milijuna kuna, a ostalo razlučni vjerovnici i ostali. Imovina Sekulića procjenjena od vještaka je izuzetno vrijedna i ukupno iznosi preko 18 milijuna eura, što je oko 125 milijuna kuna ili četiri puta više od potraživanja vjerovnika. Čak i da je precijenja vrijednost nekretnina i ostale imovine Sekulića, s obziromm na stanje na tržištu, i sa smanjivanjem cijene vjerovnici imaju garanciju da će biti namireni u stopostotnom iznosu.

 

Odnosi li se to i na potraživanja radnika?

Radnici koji su ostali u Sekuliću, ukupno ih je 46, kojima plaće nisu isplaćene plaće od kolovoza 2009. godine, Državna agencija za potraživanja radnika u slučaju stečajnog postupka je u rujnu po zakonu isplatila tri minimalne plaće, polovica otpremnina i regres.

 

Xylo i Dendron u stečaju i likvidaciji

 

Kakva je situacija sa Sekulićevim sestrinskim tvrtka Xylo i Dendron?

U rujnu ćemo dati prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u Dendronu koji je prezadužen. Nije blokiran, a to znači da su mu obveze veće od imovine. Dendron se bavio trgovinom, a Xylo, nad kojm je stečaj otvoren i zatvoren, proizvodnjom. Dio problema koji je stečajni upravitelj sa suradnicima morao rješavati je nastao organizacijskom promjenom u Sekuliću iz ožujka 2009. godine kada su maticu Sekulić gurnuli u likvidacisjki postupak, osnovali dvije firme kćerke i na njih prebacili imovinu, ustvari Sekulićeve zalihe. Gotove oproizvode na Dendron, a zalihe repromaterijala na Xylo. I jedna i druga firma su brzo ušle u teškoće. Sekulić je bio blokiran za gotovo 12 milijuna kuna i završio u stečaju.

 

Tko su vlasnici Sekulića?

 – To su razlučni vjerovnici Melita Božić, Lorena Rudolf i Igor Rašica svi iz Rovinja, zagrebačka tvrta Specimen i manji ostali – kaže Zdenko Bešlić.

 

Related Post