SKUPŠTINA DRUŠTVA „NAŠA DJECA“ – Što bi djeca da njih nije? (FOTO)

1078 0

NOVA GRADIŠKA, 31. ožujak 2011. – Da nije njih u našem bi gadu bilo štošta drukčije i mnogo toga bi nedostajalo kada su u pitanju djeca i njihove aktivnosti. Aktivnosti koje Društvo „Naša djeca“ već desetljećima provodi pod motom „s djecom i za djecu“ obilježavaju život djece u našem gradu, njihovih roditelja ali i ostalih građana. Aktivnosti

koje provodi ova mala skupina entuzijasta nezaobilazan su dio odgojnog i društvenog, a posljednjih godina i humanitarnog života našega grada. Kako su na redovnoj godišnjoj Skupštini društva istaknule predsjednica Verica Lukačević i tajnica Zrinka Ferenčina, svih tih aktivnosti ne bi bilo da nije odgajatelja u vrtićima, učitelja u školama, Policije u zajednici, drugih udruga koje se uključuju u javne manifestacije, roditelja i brojnih drugih pojedincima i volonterima, Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije koji sudjeluju u aktivnostima i daju materijalnu potporu.

 

Brojne manifestacije

 

Skupština je usvojila izvješća o radu u protekloj godini. Bile su to aktivnosti i programi dobro poznati javnosti koje se može opisati kao rad s djecom i za djecu u slobodno vrijeme, promicanje Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini i pomoć djeci u razvoju, a roditeljima u odgoju djece. Uz organiziranje dječjeg pokladnog dana, biciklijade, obilježavanja Međunarodnog dana djece i Dječjeg tjedna, te humanitarne utrke „Za tvoj korak tisuću naših“, manifestacija koje okupljaju velik broj djece, po prvi puta je organiziran glazbeno-scenski programa kojim je obilježen Dan Europe. Sudjelovalo je 400 djece osnovnoškolskog uzrasta, 12 razrednih odjeljenja sa svojim učiteljima mentorima, Dječji Forum, Mažoretkinje i Gradska glazba. Ispunjen je cilj i bolje upoznata Europa i zemlje članice EU. Kao značajnu aktivnost treba istaknuti kreativne radionice u povodu Uskrsa i Božića i izradu božićnih i novogodišnjih čestitki i ukrasa, te sudjelovanje u manifestaciji Advent u našem gradu.

 

 

Za osmijeh djeteta u bolnici

 

Pažnju javnosti, a posebno bolesne djece koja se nalaze na liječenju u bolnici, privlači aktivnost mladih volontera srednjoškolaca nazvana „Za osmjeh djeteta u bolnici“. Obnovljena je na Dječjem odjelu Opće bolnice u suradnji s dr. Mandicom Prgić, sestrom Sonjom i vjeroučiteljicom Patricijom Brdar. Patricija je okupila dvadesetak srednjoškolaca volontera koji tri puta tjedno posjećuju hospitaliziranu djecu u bolnici. Za njih je 5. siječnja 2011. godine organizirana edukacija koju je uspješno provela Snježana Krpes iz stručne službe Saveza DND-a Hrvatske.

Ni prošle godine nije izostalo ljetovanje djece u Starom Gradu na Hvaru organizirano u dječjem odmaralištu DND-a Slavonski Brod. Na ljetovanju je bilo 50-ero djece raznog uzrasta, a za 10-ero djece ljetovanje je platio Grad Nova Gradiška.

 

 

Dječji forum

 

Klara Bokulić podnijela je izvješće o radu Dječjeg foruma koji obuhvaća novu dječju aktivnost u njihovu slobodnom vremenu. Cilj postojanja dječjeg foruma jest razvijanje suradnje i prijateljstva među djecom putem aktivnosti koje pridonose upoznavanju i razumijevanju prava djeteta. Kako je kazala u Dječjem forumu djeca su razmatrala odabrane teme i pitanja važna za ukupan život, o tome donosila svoja mišljenja, zahtjeve i prijedloge, apele i upućivali poruke odraslima.

 

 

Dječje gradsko vijeće

 

Dječja gradonačelnica Slavica Petrović podnijela je izvješće o radu Dječjeg gradskog vijeća. Održana je svečana sjednica u povodu Dana grada na koju su bili pozvali i odrasli gradski vijećnici. Djeca su predstavila program rada i pojedinačno iznosila svoja mišljenja i mišljenja svojih vršnjaka o svome gradu i temama koje se tiču njihova života. U radu su aktivno sudjelovali gradonačelnik Josip Vuković i predsjednik Vijeća Josip Mikšić. Dodajmo da su članovi Dječjeg gradskog vijeća posjetila Hrvatski sabor s ciljem upoznavanja funkcioniranja državne uprave, posjetili Hrvatsko narodno kazalište, palaču HATZU, grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i Muzej grada Zagreba.

Skupština je usvojila program rada u kome nisu izostale sve aktivnosti koje su se do sada organizirale. Kako je primijetio predstavnik grada Goran Bašić, iako se radi o istim aktivnostima, svake godine osmisli se i nešto novo.

Related Post

HPD Strmac: EKO AKCIJA KARMEN

Autor - 29/03/2023 0
U organizaciji markacističke sekcije HPD Strmac Nova Gradiška, u nedjelju 26. ožujka 2023. godine organizirana je ekološka radna akcija s…