SKUPŠTINE CRVENOG KRIŽA – Na djelu dokazani humanitarci

527 0

 

NOVA GRADIŠKA, 15. prosinac 2011. – Jučer su u Novoj Gradiški redovne godišnje skupštine održala društva Crvenog križa Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije, na kojima su se razmatrala i usvojila izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2010. godinu,

novi statuti i odluke o izborima novog saziva Skupština, mjesnih i općinskih odbora Crvenog križa. Usvojeni su i programi rada i financijski planovi za 2012. godinu.

 

 

Gradsko društvo CK Nova Gradiška u 2010. godini nastavilo je s redovnim radom po osnovnim načelima i zadacima međunarodnog pokreta CK i Hrvatskog Crvenog križa.o čemu je opširno govorio ravnatelj Franjo Pavlović.

Treba istaknuti da su izražene potrebe za djelovanjem Crvenog križa, posebno u segmentima socijalne skrbi i pomoći sve većem broju siromašnih građana. Tijekom 2010. godine GD Crvenog križa skrbilo je za 1.170 osoba, iako je, kako je naglasio Pavlović, po evidenciji u socijalno zaštitnoj potrebi bilo oko 3.000 osoba.

Dodajmo da su programom kućne njege u 2010. godini bile obuhvaćene 303 stare i nemoćne osobe.

 

Isto tako treba istaknuti i rad Službe traženja,a posebno aktivnosti na dobrovoljnom davanju krvi, osposobljavanju građana, posebno mladeži, za pružanje prve pomoći. Popularizaciji prve pomoći pridaje se velika važnost i zajedno s Policijskom postajom Nova Gradiška, Službom hitne medicinske pomoći i Patronažnom službom, a u sudjelovanje mladeži CK, organiziraju se aktivnosti na kojima se građanima šalju poruke o važnosti pravodobnog i stručnog pružanja prve pomoći unesrećenima.

 

U radu CK zdravstvene preventivne aktivnosti imaju također velik značaj. U suradnji sa HCK i uz financijsku pomoć donatora započet je program zamjene šprica i igala za potrebe ovisnika o teškim drogama. Program „Needle exchange“ provodi se u cilju smanjenja štete od zloupotrebe droga i smanjenja širenja AIDS-a i hepatitisa B i C.

Veoma značajna aktivnost GD CK je rad s mladeži kako bi se povećao broj aktivnih članova mladeži CK pa je iz tog razloga osnovan i Klub mladeži CK. Veoma značajna aktivnost je širenje znanja o pokretu Crvenog križa i Hrvatskom Crvenom križu.

O gotovo istim aktivnostima, kao temeljnim zadaćama Crvenoga križa govorila je u svom izvješću o radu dr. Milena Plivelić-Grgić, dosadašnja predsjednica Društva CK Brodsko-posavske županije.

 

Treba dodatno istaknuti da iza aktivnosti Crvenoga križa, uz djelatnike CK, stoji velik broj članova CK i aktivista, bez kojih bi se teško, ili ne bi mogli, realizirati programi kolji za mnoge naše sugrađane „život“ znače.

 

Related Post

VATROGASNO PRIJATELJSTVO

Autor - 23/06/2015 0
ŠTIVICA, 23. lipanj 2015. – U nedjelju, 21. lipnja, u Štivici je održan tradicionalni Susret prijatelja četiri Dobrovoljna vatrogasna društva:…

SKUPŠTINA BRODSKIH LIČANA

Autor - 12/05/2014 0
SLAVONSKI BROD, 12. svibnja 2014. – Godišnja skupština zavičajne udruge Vrilo mudrosti održana je u nedjelju 11. svibnja 2014. godine…