Središnjica Matice Hrvatske donirala 100 knjiga novogradiškom Ogranku

1048 0

NOVA GRADIŠKA – Iz središnjice Matice Hrvatske novogradiški je Ogranak 26. rujna primio vrijednu donaciju knjiga u izdanju ove najstarije hrvatske kulturne institucije. Radi se o 100 knjiga od lektire do drugih vrijednih izdanja i to je svojevrsna potpora radu Ogranka.

Donaciju je predala Ida Hitrec tajnica Matice Hrvatske zadužena za njezine ogranke i tom prigodom pohvalila rad novogradiškog Ogranka i njegovu suradnju sa Središnjicom.

Zahvalila je na podršci Grada te istaknula kako je to iznimno važno za rad ogranaka u svakoj sredini. Donacija knjiga predana je u uredu gradonačelnika Vinka Grgića koji je za matičare organizirao prijem. Tom je prigodom naglasio među ostalim kako Grad podržava rad Ogranka MH u Novoj Gradiški i poštuje rad njegovih članova i vodstva koji uvelike doprinose vrijednim kulturnim sadržajima u zajednici. Također je istaknuo kako je posebno vezan za MH jer su i njegovi roditelji bili članovi, a otac, na žalost zbog toga izgubio i posao 70-ih godina.

Predsjednica novogradiškog Ogranka Matice Hrvatske prof. Vjekoslava Bagarić prezentirala je rad Ogranka te naglasila kako su najveće financijske poteškoće prevladane zahvaljujući donatorima, te posebno istaknula donaciju  jednog od njih kojom je problem dugovanja Gradu za najam iz 2015./2016.  u cijelosti riješen, a radi se o 7.125 kn. Također je zahvalila gradonačelniku kako na ovom prijemu tako i na potpori radu Ogranka, a izvijestila je ukratko i o trenutnim aktivnostima.

U pripremi je novi broj Godišnjaka, a Matica će biti i Nakladnik zbirke pjesama Zrinka Kapetanića, Novogradiškog pjesnika. Također je u suradnji s Gimnazijom i Gradskom knjižnicom raspisan natječaj posvećen Antunu Branku Šimiću, a sudjelovati mogu srednjoškolci i osnovnoškolci na području Brtodsko-posavske županije.  Najbolji radovi bit će i nagrađeni. Susretu s predstavnicom Središnjice Matice Hrvatske bili su nazočni uz predsjednicu i članovi  Zrinko Kapetanić, dr. Vesna Oršulić, prof. Nada Peleh, Zorica Lalić,  Ivanka Herceg.

Poslije prijema  i predaje donacije knjiga matičari su Idu Hitrec, tajnicu za ogranke MH ugostili i u svojim prostorijama.

Related Post