Švarglijada u Hrvata

905 0

DAVOR, 31. siječanj 2012 – Najbolji švargl po ocjeni publike na 5. švarglijadi u Hrvata, održanoj u subotu u Starom Petrovom Selu, imao je Mario Matošević iz Davora.

Ovom izučenom kobasičaru i kulinaru nije to prvo priznanje na ovoj jedinstvenoj kulinarsko-zabavnoj manifestaciji, koja je pobudila širi interes i izazvala zanimanje proizvođača švargla iz Slavonije i sjeverozapadne Hrvatske.

 

Sa svojim švarglom na Švarglijadi nije sudjelovao samo jednom, a ima četiri odličja. Uz zlatnu medalju, kojom su njegovo umijeće u pravljenju švargla nagradili posjetitelji na posljednjoj Švarglijadi, ima dvije srebrne i jednu brončanu medalju, koje je zaslužio po ocjeni prosudbenog povjerenstva.

 

Iako je izučeni kobasičar i kulinar, proizvodnjom švargla, koji je tradicija u obitelji Matošević i bez kojeg nije mogla proći ni jedna obiteljska svinjokolja, Mario se ozbiljno bavi posljednjih sedam godina. Isto toliko proizvodi i prodaje ostale suhomesnate proizvode i slavonske gurmanske delicije: kobasicu, kulen, slaninu, krvavicu i čvarke. Nije stoga u njegovoj proizvodnji mogao izostati švargl.

 

Upitali smo ga što je tajna kvalitetnog švargla s kojim je, u konkurenciji 18 proizvođača, njegov švargl najbolje prijao posjetiteljima Švarglijade.

-Kao i kod trajnih suhomesnatih proizvoda bitno je ponajprije kvalitetno meso. Kod pravljenja švargla upotrebljavam svinjski jezik i srce, meso s obrazine i kao masnoću samo slaninu s kimpakla. Kao začine koristim sol, biber, bijeli luk i ljutu crvenu papriku. Smatram da švargl ne smije imati punio masnoće. Treba ga dobro pritisnuti i potom staviti tek na nekoliko dimova – kaže Mario.

Mario ima svoje svinje. Kako smo čuli od proizvođača švargla na 5. švarglijadi u Starom Petrovom Selu, kvaliteta svinja, a time i kvalitetno meso presudni su u pravljenju kvalitetnih kobasica i kulena, pa tako i švargla. Mario to potvrđuje.

 

-I naredne godine sudjelovat ću na Švarglijadi u Starom Petrovom Selu. Smatram da treba poraditi na tome da se, kao autohtoni slavonski proizvod, švargl zaštiti i postane šire prepoznatljiv slavonski kulinarski proizvod. Proizvođači švargla, oni koji se ozbiljnije bave kulinarskom proizvodnjom, trebaju se organizirati i zajednički izaći na tržište. Švargl, kao to većina smatra, ne mora biti sezonski proizvod koji se pravi samo u vrijeme svinjokolja. Može se proizvoditi cijele godine. Kada ga ljeti proizvodim ne stavljam ga na dim zbog bojazni da se pokvari dodatnim zagrijavanjem. Dimljenje nije nužno. Uvjeren sam da se može plasirati na tržište i postati prepoznatljiv. Ono što danas možemo u trgovačkim lancima kupiti kao švargl ili tlačenicu nije ravno ni našoj krvavici – smatra Mario Matošević, po ocjeni publike najbolji ovogodišnji proizvođač švargla.

 

Marija možete nazvati na broj mobitela 098 1806846, potražiti savjet kako se pravi švargl, ali i kupiti njegove slavonske gastronomske delicije, od pobjedničkog švargla, do kobasica, kulena, slanine, krvavice i čvaraka.

Related Post

Jadranka Kosor u Davoru

Autor - 05/11/2011 0
DAVOR, 5. studenog 2011. – Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je otvorila radove na izgradnji još jednog vodocrpilišta u Davoru…