Svjetski dan kazališta u znaku izvrsnih glumaca amatera

2103 0

Autor I-Herceg

Obilježen je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković” i pod pokroviteljstvom Grada, a sadržaji su bili dio bogatih aktivnosti i programa diljem svijeta toga 27. ožujka.

Nova Gradiška Svjetski je dan kazališta posvetila entuzijastima, glumcima- amaterima čime potičemo razvoj amaterizma, a time i onoga profesionalnoga što je zapravo u uzročno posljedičnoj vezi.

Okupljenima, među kojima su bile i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić te ravnateljice OŠ “Mato Lovrak” i ETŠ i ekonosmke škole, Vesna Lončar-Cindrić i Sanja Muller Zoričić, obratila se u ime domaćina Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta “Relković” i podsjetila na obilježavanje svjetskog dana kazališta, koji se slavi od 1962. godine, na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta. Taj datum, 27. ožujka povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Prilika je to da kazališni radnici, ali i kazališni amateri te zaljubljenici u ovaj oblik umjetnosti diljem svijeta podsjete javnost na važnost svog rada i teatra u cjelini, a ljubiteljima kulture da uživaju u čaroliji kazališne umjetnosti. Također je istaknula iznimno vrijednu kontinuiranu tradiciju gostovanja kazališnih kuća u našemu gradu od 1971. godine.

Na pozornici su i odrasli i naši mladi nizali zanimljive predstave, a publika je doista uživala u svakom trenutku njihove kazališne izvedbe.

Sudjelovali su: Dramska sekcija HKUU “Trenk” s predstavom “Domaće je najslađe” koju je napisala Vesna Vlaović. Riječ je o sukobu domaćeg i uvoznog, seoskog i gradskog i njihovim sličnostima i različitostima, koje se susreću u svakodnevnom životu. Glumili su: Marija Funes i Ana Musić (snaše na pijaci); Ana Šperanda i Helena Vlaović (radnice na pijaci); Dražen Levis (policajac), Željka Akmačić (prodavačica); Milan Vidošić (inspektor), Anka Kosić i Mira Lagundžija (mušterije).

Uslijedio je nastup članova Dramske sekcije NOGA-novogradiške Gimnazije pod vodstvom prof. Vjekoslave Bagarić, a izveli su slavensku narodnu bajku “Mala vila” (Martina Kovačević, Gabrijela Dubac, Anđa Tepurić, Matko Vojnić, Ivana Adžaga, Helena Matković). “Mala vila” je slavenska narodna bajka-rijedak i neobičan književni biser koji se odmiče od klasične kompozicije. Može se nagađati da je potekla iz ženske mašte i da je davna autorica bila osoba profinjenog duha, povrijeđena i ponosna. Ovdje izostaje klasičan sukob dobra i zla, a izostaje i uspostava harmonije nakon niza poremećaja. Bajka se temelji na osjećajima, a jedino metafizičko biće je sitna vila koja postupno raste, zahvaljujući ljubavi svoga odabranika.

Lovro Zoričić izvrsno je izveo monolog “Najposlušniji bolesnik Trpimir”,priču autora Mire Gavrana originalno objavljenu u njegovoj zbirci «Mali neobični ljudi». Potom su Korina Savi i Petra Oršulić, učenice OŠ “Mato Lovrak” izvele “Školsku zadaću”, a pripremala ih je mentorica Irena Rakonić.

Vrlo orginalan kazališni komad “The voice v Gruntovec” prema tekstu Ive Duvnjaka odigrali su “Šumski leptirići”, članovi novogradiškog šumarskog društva, a izvrsnom izvedbom do suza su publiku nasmijali: Krunosalv Szabo (Dudek); Vjekoslav Hodak (Regica); Suzana Szabo (Franc Ožbolt-Cinober); Vitomir Đurić (Francova žena Kata); Ivo Duvnjak (Imra Grabarić-Presvetli); Jelena Lukšić (Severina); Slavko Mulac (Mate Bulić) i Marijan Barnaš (vatrogasac Mirek).

Brojni poklonici kazališne umjetnosti uživali su sinoć i obogaćeni ljepotom i emocijama koje su nam podarili naši glumci još jedanput se uvjerili kako je

kazalište trenutak, sada i ovdje-neponovljiv.

Related Post

Obavezno korištenje zimske opreme

Autor - 28/12/2021 0
Policijska uprava brodsko-posavska želi vam sigurno i sretno putovanje    Foto: Policija brodsko-posavska, Ilustracija Sukladno Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme…