TRIBINA O SUICIDU

776 0

NOVA GRADIŠKA, 29. ožujak 2012. – Činjenica je da su hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji na svojim leđima iznijeli Domovinski rat. Shodno tome članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije

Brodsko-posavske županije ovom javnom tribinom traže od državnih vlasti da se aktivno uključe i pomognu hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji danas teško savladavaju svoje socijalne poteškoće. Radi toga je većina hrvatskih branitelja podigla ruku na sebe i time ugrozila svoj život, a svojoj obitelji otežala daljnji život jer su izgubili roditelji i skrbnika – kazao je otvarajući tribinu predsjednik udruge Zvonko Čulina, pozdravljajući okupljene članove udruge, predstavnike udruga „Zavjet“ i „Hrvatski policajac“ iz Požege, te Borisa Tota, voditelja Odsjeka za psihosocijalnu i zdravstvenu zaštitu MUP-a.

 

Dodao je da je organizaciju tribine potaknuo suicid člana udruge. O problemu suicida branitelja govorila je voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć sudionicima Domovinskog rata Nova Gradiška mr. i specijalistica kliničke psihologije Ljiljana Lukačević, koja je bila i izaslanica Ministarstva branitelja.

 

-Nedavni suicid člana udruge koji je radio u MUP-u, nije jedinstven slučaj. Suicidi se događaju. Smatrali smo kao struka zajedno s udrugom da imamo puno razloga da progovorimo o ovoj temi. Ona je teška i uvijek postoji dvojba treba li uopće govoriti o suicidima ili ne. Među ljudima postoji mit, da ako se o tome govori da će to potaknut one koji razmišljaju o suicidu, da će to zaista i učiniti. Međutim, činjenice govore nešto sasvim suprotno. Smatram da je o tome korisno govorit, jer govoreći o suicidu mi zapravo veličamo život.

 

Postoje statistike prema podacima MUP-a po kojima se svakih deset sati u Hrvatskoj ubije jedna osoba. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku čak se svakih sedam sati u Hrvatskoj ubije jedan čovjek. To su brojke koje su strašne, ali nas zanima čovjek dok je još živ i što možemo učinit za njega da se on ne svrsta u jednu od ovih brojki – kazala je mg. Ljiljana Lukačević.

Govorila je i o raznim faktorima koji mogu pridonijeti smanjenju rizika od suicida. -Kad govorimo o faktorima onda mislim, prije svega, na obitelj hrvatskog branitelja i što ona svojim ponašanjem i stavovima prema branitelju, Domovinskom ratu i ratnoj traumi koji je član obitelji prošao može učiniti da spriječi suicid svog člana. Što može učiniti društvo?. Kad govorimo o društvu mislim na društvo koje čini narod i lokalna zajednica. To su rodbina, susjedi prijatelji, kumovi, grad u koljem hrvatski branitelj živi. Dakle, što se može napraviti na lokalnoj razini, što može učiniti država u smislu državne politike prema hrvatskim braniteljima. Što mogu učiniti mediji, jer je strašno važno educirati ljude koji rade u medijima na koji način izvještavati o suicidima i na koji način uopće izvještavati o društvenim događanjima. Treba izbjeći senzacionalizam i naslovnice s pričama o suicidu. Treba više stavit akcent na obitelj koja ostaje, koja pati, koja brine i koja se osjeća i osramoćenom i krivom. Treba više tema koje govore o kvaliteti života, jer moramo priznat da u ovom životu ima puno dobrih stvari.

 

Važno je ljudima koji će otići s ove tribine ostavit pozitivnu poruku da iako se dese situacije nekome osobno, ili nekome do koga im je jako stalo, da se imaju kome obratiti, gdje se mogu povjeriti i potražiti pomoć. Postoji alternativa koja nije smrt. Ovo je tribina o suicidu, ali i tribina koja je oda životu.

 

Related Post