U POVODU MEĐUNARODNOG DANA INVALIDA

962 0

NOVA GRADIŠKA, – U novogradiškoj su OŠ „Mato Lovrak“ obilježili Međunarodni dan invalida po prvi puta u suradnji s Košarkaškim klubom invalida Slavonski Brod. Upriličili su susret s učenicima u školskoj dvorani 27. studenoga

i u tom izravnom kontaktu s osobama s invaliditetom željeli pokazati kako su to osobe koje se bave sportom, osobe koje puno toga mogu i u svakodnevnom životu te da su ravnopravni članovi društvene zajednice.

Predstavnike KK invalida SB predstavio je njihov predsjednik Igor Ograjšek, jedan od inicijatora i osnivača spomenutog kluba. Uz njega su bili i tajnik kluba Josip Babić, Zdenko Matić, član i igrač KKI Broda 2 i Anita Mandić, članica i igračica kluba te predstavnica tvrtke „Ottobock“, kao i Bernardin Trnka, volonter u klubu i čovjek bez kojega se, prema Ograjšekovim riječima, ne bi moglo. Naime, on je i vozač kombija, pomaže im oko kolica i svega što je članovima kluba potrebno.

 

– Pokazat ćemo vam kako košarka izgleda iz naše perspektive, a u to ćete se i sami moći uvjeriti igrajući u kolicima te se oprobati u stolnom tenisu i vožnji kolica na jednom manjem poligonu. Naučit ćemo vas i kako se kolica rastavljaju i sastavljaju – rekao je, pozdravljajući učenike i nastavnike Igor Ograjšek.

 

-Međunarodni se dan osoba s invaliditetom obilježava 3. prosinca, no prilagodili smo se slobodnom vremenu članova KKI SB i obilježili ga 27. studenoga. Željeli smo djeci u izravnom kontaktu s osobama s invaliditetom predočiti kako se oni u svakodenvnom životu sa svojom invalidnošću nose, ali i pokazati kako su sportaši uvijek sportaši i da se upornošću, radom i voljom sve prepreke mogu uspješno prevladati. Dečki su došli otvorenog srca pokazati što oni mogu, pokazati kako ih ne treba žaliti, nego kako se svaka ljudska nesreća uvijek može ublažiti i pretočiti u uspjeh- istaknula je ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić.

 

-Ovo nam je u školi prvi susret s osobama u kolicima. Djeca malo to gledaju s distance, ali prilaze i sjedaju u kolica i već time prevladavaju tu barijeru. Ovo će pomoći svima nama jer te osobe pokazuju da su jako uključene u svakodnevni život. Nama se život čini lagodan, ne primjećujemo barijere na koje oni nailaze. Cilj je ovoga susreta osvjestiti da invalidnim osobama, posebno u kolicima, prilazimo prijateljski i da im ponudimo pomoć i kada ih susretnemo u našemu gradu ili negdje drugdje, a ne da ih sažalijevamo- rekla nam je Zdenka Kekez, defektologinja u OŠ „Mato Lovrak“.

 

Ovom susretu bila je nazočna i pedagoginja škole, kao i nastavnici tjelesne kulture.

Related Post

KK OBRTNIK NOVA GRADIŠKA

Autor - 22/12/2014 0
Ivona Đapić županijska prvakinja NOVA GRADIŠKA – U subotu 20. i nedjelju 21. prosinca 2014. godine održano je u Slavonskom…