UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA

681 0

NOVA GRADIŠKA – Udruga gluhih i nagluhih od siječnja je domaćin međunarodnim volonterkama iz Italije, Sari i Gabrielli kroz aktivnost Europske volonterske službe koja se provodi kao projekt „Media 4 youth“,

podržan kroz program Erasmus+.

 

Projekt za cilj ima osnažiti volontere prijenosom znanja te pružanjem prilike za učenje kroz rad, a u svrhu razvoja digitalnih alata za povećanje zapošljivosti, inkluzije te aktivnog sudjelovanja mladih u društvu. Volonterke su kroz ovih sedam mjeseci provodili različite aktivnosti; a cijelo to vrijeme su radile i na razvoju svojih osobnih projekata koji su upravo provedeni.

 

U subotu 20.08.2016. godine, tijekom održavanja Novogradiškog Glazbenog Ljeta, kao središnje gradske manifestacije, Gabriella je organizirala javni performans „Let your heart sing!“ ( „Neka tvoje srce pjeva!“) kojim je htjela senzibilizirati javnost (poglavito mlade ljude) o postojanju naše udruge, te istaknuti važnost znakovnog jezika kao načina komunikacije.

Navedeni cilj je postignut okupljanjem mladih ljudi s kojima je naša volonterka u ovih 7 mjeseci ostvarila prijateljske veze te ih motivirala na aktivno sudjelovanje u promoviranju njenog osobnog projekta. 15-ak mladih volontera je u majicama s logom Udruge gluhih i nagluhih prošetalo užim centrom grada i dijelilo letke, te su im prolaznici mogli markerima na majice nacrtati različite znakove. Glavni dio performansa održan je u 11.00 sati na glavnoj pozornici, tijekom kojeg je volonter Matej otpjevao pjesmu „Nije ljubav stvar“ koju je na znakovni jezik prevela volonterka Ana. Na kraju pjesme u zrak su pušteni baloni, kao neverbalna poruka oslobađanja kroz glazbu.

 

Event koji je uslijedio jest Sarin osobni projekt; izložba naziva „Big things happen in small places“ („Velike se stvari događaju u malim mjestima“) tijekom koje je ona predstavila javnosti svoje kolažne radove. Ukupno je izloženo 45 kolažaizrađenih korištenjem Photoshop programa, te nastalih tijekom Sarine volonterske službe. Izložba je održana 26.8.2016., na rubu gradskog parka, te su radovi bili obješeni na sušila za rublje.

 

Kako se UGNG svojim stalnim djelovanjem trudi unijeti inovativne i kreativne pristupe organizaciji projekata i različitih evenata; Sara je i svoj osobni projekt osmislila slijedeći naše osnovne principe djelovanja. Izložba je bila besplatna, a svi su posjetitelji dobili i znak pažnje u obliku razglednica s mini kopijama izloženih radova. Iako svaki od izloženih kolaža ima svoju „priču“, te poruku koju odašilje, ključna ideja koju je volonterka htjela poslati jest poticanje mladih na kreativno stvaralaštvo korištenjem različitih tehnika; te promicanje upcycling umjetnosti; odnosno stvaranja novih radova iz već postojećih, kao dio koncepta održivog razvoja.

 

Udruga gluhih i nagluhih se ovim putem želi zahvaliti svima koji su podržali osobne projekte naših volonterki, medijima koji aktivno prate naš rad, svim volonterima te posjetiteljima izložbe. Sigurni smo da ćemo nastaviti s organizacijom inovativnih evenata i u narednom periodu.

 

Nikolina Jureković, Odnosi s javnošću UGN

Related Post

UZORNE HRVATSKE SEOSKE ŽENE

Autor - 13/01/2015 0
GRUBIŠNOI POLJE, 13. siječanj 2015. – Udruga „Uzorne hrvatske seoske žene“u subotu 10.01.2015. održala je redovnu Izbornu godišnju skupštinu u…

15 godina rada tima

Autor - 22/04/2010 0
TIM Petnaest godina rada Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Obilježavanje 15.obljetnice rada Tima za psihosocijalnu pomoć…

EUROPSKE VRIJEDNOSTI

Autor - 03/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 3. siječanj 2012. – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od 1.1.2012. godine počinje provoditi projekt „GLUHE I…