UDRUGA ZA POMOĆ MENTALNO RETARDIRANIM OSOBAMA

2259 0

NOVA GRADIŠKA, 10. listopada 2013. – Članovi Udruge za pomoć mentalno retardiranim osobama sinoć su u prostorijama udruge proslavili Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svečanosti je nazočila i zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana

Lukačević koja je iskazala srdačnost svim prisutnim članovima, posebice predsjednici Kati Vukšić kojoj je odala priznanje za sve što je postigla za mentalno retardirane osobe sa područja bivše općine Nova Gradiška.

Udruga danas broji preko 90 članova različitih dobi. Većina njih se sastaju u prostorijama udruge na zajedničkom druženju i aktivnostima u cilju pomaganja, odnosno unapređenja kvalitete njihovih života. Prema riječima predsjednice na području bivše općine oko 200 je lagano i teže mentalno retardirano, a na prostoru županije čak oko 1200. To svakako nisu male brojke, stoga nužno je potrebno unaprijediti sistem pomoći potrebitima.

Prisutna kriza i ekonomska recesija poteškoće su koje prate većinu mentalno zdravih ljudi, a kako se tek problematika odražava na mentalno retardirane jedna je od krucijalnih tema ovog sastanka na kojemu se veselilo, ali također i razgovaralo o problemima.

Srećom u Novoj Gradiški postoje usmjerenja za ovu skupinu djece pri Industrijsko-obrtničkoj školi, no kamo nakon škole? Mentalno retardirane osobe imaju pravo na udomljavanje preko socijalne skrbi do 21. godine, poslije moraju otići od udomitelja ukoliko ih isti ne odluči primiti kao člana obitelji.

Zamjenica Lukačević porazgovarala je s mamama, bakama i udomiteljima o ovoj temi i ostalim problemima, te je kao zamjenica, ali i kao psiholog istaknula da će u trajanju svoga mandata, usprkos teškoj situaciji u gradu, pomoći ne samo materijalno nego će nastojati potaknuti društvo, tj. građane da pomažu jedni drugima. Ovo se prvenstveno odnosi na civilne udruge, stoga se predsjednica Kata Vukšić ovim putem zahvaljuje Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška na svesrdnoj pomoći koju su iskazali pomažući joj kod izrade raznih projekata koji su realizirani uz njihovu potporu i iskustvo.

Usprkos mnogim problemima koji ih snalaze u svakodnevnom životu ovi ljudi su puni optimizma i životne vedrine. Time osnažuju jedni druge i bore se kroz život. Na organima državne vlasti ostaje moralna odgovornost da poboljšaju sistem zapošljavanja, te da osobama sa mentalnom retardacijom omoguće bolji status u društvu. Kvalitetna rješenja po pitanju zapošljavanja postoje npr. u Njemačkoj. Predsjednica Vukšić navela je primjer modela zapošljavanja u prijateljskom gradu Herzogenaurachu gdje postoji program socijalne politike koji se primjenjuje i u svima znanoj INI Schaefler. Ova i ostale tvrtke zapošljavaju mentalno zaostale osobe na prilagođenim poslovima i jako su zadovoljni efikasnošću i postignutim, dok se zaposleni osjećaju vrednijim doprinoseći sebi za životne potrebe, osiguravajući si mirovinu, ali i osjećaj suverenosti i doprinosa cjelokupnom društvu.

U borbi za prava članova udruge i svih mentalno retardiranih osoba predsjednica Kata Vukšić ne gubi nadu već optimistično gleda u budućnost kandidirajući se i za idući mandat na mjesto udruge koju je podigla.

 

AUDIO IZJAVA mr. LJILJANE LUKAČEVIĆ, ZAMJENICE GRADONAČELNIKA:

{saudioplayer}../audio/lukacevicuzp.mp3{/saudioplayer}

KLIKNITE NA SLIKU

 

 

Related Post